25 noiembrie 2011

Cum sa furi 10 miliarde! Campulugeni, fiti pe faza!


Mult trâmbiţatul proiect de promovare turistică a Câmpulungului, în legătură cu care s-a făcut destul de mare tam-tam la nivel local, a ajuns în etapa finală, cel puţin, din punct de vedere al implementării şi al ultimei etape de informare, strict necesară, conform condiţiilor impuse, urmând ca rambursarea banilor de la Uniunea Europeană să se extindă până la începutul anului următor, conform previziunilor optimiste ale primarului Călin Andrei. 


Optimiste au fost şi concluziile acestuia, prezentând la modul superlativ rezultatele acestui proiect mai mult verbal, căci, în ceea ce priveşte contabilizarea datelor principale, acesta s-a arătat total opac, deşi transparenţa unor astfel de informaţii ar fi fost necesară, pentru a avea o oarecare credibilitate, mai ales că este vorba de bani europeni şi, implicit, şi ai noştri. Până la proba contrarie, nu ştim de ce, dar avem impresia că “s-a cam vândut blana ursului din pădure”, pentru că toată „distracţia” a costat destul de mult, conform datelor furnizate. 


Un calcul ulterior pe ce s-au dus banii, pe care îl vom realiza în viitorul apropiat, va elucida de ce avem atâtea semne de întrebare în ceea ce priveşte direcţia luată de cele aproape 10 miliarde, în privinţa cărora primarul îl ia pe „nu ştiu” în braţe, deşi un manager de proiect ar trebui să aibă cunoştinţă de tot ce „mişcă”, nu să arunce pisica în curtea firmei care s-a ocupat de prestarea serviciilor, ca şi cum pe umărul ei trebuie pasată orice acţiune a mult „mediatizatului” eveniment la televiziuni naţionale, pe care nu am avut ocazia să îl surprindem. Probabil, difuzarea spoturilor publicitare s-a realizat la ore de audienţă minimă sau la posturi gen „Etno TV”, căci altfel nu ne explicăm cum am putut scăpa din vedere noi, muscelenii, acest lucru.

Fluturaşi şi baloane contabilizate, în schimb, trupe care au cântat, omise din evidenţă

Proiectul a avut de promovat 13 obiective turistice din Câmpulung şi împrejurimi, prin organizarea a trei evenimente, care, în total, s-au extins pe durata a aproape trei săptămâni. Este vorba despre evenimentul „Împreună pentru Câmpulung”, care a avut loc în perioada 18-24 iulie 2011, Festivalul de Umor “Tudor Muşatescu”, în intervalul 1-4 septembrie 2011, şi Festivalul de muzică rock “Posada”, în perioada 22-25 septembrie. Obiectivul principal a urmărit promovarea Câmpulungului, atât prin atragerea unui număr cât mai mare de turişti bine contorizaţi în anii următori (suntem curioşi cum), cât şi printr-o serie mare de materiale promoţionale, atât pe hârtie tipărită, cât şi video, prin reclame publicitare la posturile naţionale de televiziune. 


Dar să le luăm pe rând. Pentru primul eveniment, „Împreună pentru Câmpulung”, acesta a fost promovat la nivel naţional şi regional, prin intermediul mai multor canale de marketing, incluzând 10.809 materiale de promovare, astfel: 2.000 fluturaşi, 300 afişe, 2.000 pliante, 500 vederi, 500 mape de prezentare, 2.000 plicuri cu foi de antet, 1.000 baloane, steaguri şi suveniruri magnetice, 2.000 albume, 500 bucăţi hârtie, 4 bannere, 2 bannere de tip mesh, un panou cu harta oraşului, 2 bannere roll-up, un spot audio difuzat de 5 ori la un post regional şi de 5 ori la un post naţional şi un spot video difuzat de 5 ori la un post naţional de televiziune. 


Festivalul de Umor “Tudor Muşatescu” a fost promovat prin 3.110 materiale asemănătoare (500 afişe, 1.000 broşuri, 500 ecusoane, 100 mape de prezentare, 500 plicuri, 500 baloane, suveniruri şi steaguri, 4 bannere, 2 bannere tip mesh, 2 bannere roll-up şi 2 afişe tip „citylights”, plus un spot audio difuzat de 5 ori la un post de radio regional şi de 5 ori la un post naţional şi un spot video difuzat de 5 ori la o televiziune naţională. 


La Festivalul de muzică rock “Posada”, istoria în materie de publicitate, în total 6.124 de materiale, s-a repetat astfel: 500 afişe, 600 broşuri, 2.000 pliante, 3.000 fluturaşi, 8 bannere, 4 bannere tip mesh, 2 bannere roll-up şi 10 afişe de tip „citylights”, plus 1 spot audio difuzat de 5 ori la un post regional şi de 5 ori la un post naţional şi un spot video difuzat de 5 ori la un post naţional de televiziune.


Cam acesta este inventarul unei părţi pe care s-au dus cei 986.857,60 lei, adică aproape 10 miliarde de lei vechi, bani europeni. Cine a stat să numere toate aceste obiecte, trebuie să recunoaştem că a fost destul de migălos, şi felicităm persoanele care s-au ocupat de acest lucru, pentru răbdarea de care au dat dovadă. 


Nu de aceeaşi răbdare au avut parte, în schimb, în cazul altor aspecte, cum ar fi numărul de trupe rock aflate în recital şi omise din statistica foarte bine pusă la punct, când vine vorba de hârţogăraie şi spoturi publicitare. La concursul de muzică rock, conform datelor publice, au participat 20 de trupe. Recitalurile, conform aceloraşi date furnizate de Primărie, au fost susţinute de formaţiile Taine, Altar, White Walls, Phenomenon. S-au omis, din greşeală sau din pierderea răbdării, trupe ca Reborn, Bodark, din Bucureşti, şi Prometeu, din Râmnicu Vâlcea, dar, probabil, cei care s-au ocupat de proiect sunt fanii celor enumerate la început. La fel, s-a omis încheierea unor contracte, dovada esenţială a modului cum s-a cheltuit o parte din bani. Inexplicabilă este şi dispariţia înregistrărilor unei televiziuni locale, singura care a imortalizat în imagini Festivalul “Posada”. 


Ne punem întrebarea dacă şi în acest caz sunt ascunse dovezi sau, pur şi simplu, este un amănunt scăpat din vedere de organizatori. Pliante, suveniruri, balonaşe şi steguleţe, al căror control este cât se poate de efemer, mai ales că toate acestea au fost deja distribuite şi ajunse, majoritatea, în coşurile de gunoi ale oraşului. Valorile totale, pe loturi, conform caietului de sarcini, sunt următoarele: 7.730,62 lei pentru materialele publicitare, în ceea ce priveşte informarea privind proiectul, 214.824,20 lei pentru materialele promoţionale printate, pe care le-am prezentat anterior, 32.010,36 lei - cele 5 spoturi audio difuzate de 30 de ori, 26.675,40 lei - 3 spoturi video difuzate de 15 ori la un post de televiziune naţional.

Rezultatul promovării turistice se va vedea în secole, conform previziunilor primarului

Conferinţa de presă organizată în acest sens, pentru enumerarea unor evenimente şi obiecte promoţionale, nu a avut ca scop furnizarea unor informaţii în legătură cu anumite costuri, lăsând loc la interpretări. Cu toate că, cel puţin, în privinţa ultimelor două evenimente, numărul spectatorilor nu a fost nici pe departe cel estimat, primarul Călin Andrei s-a arătat mai mult decât mulţumit de modul cum au decurs lucrurile. În ceea ce priveşte numărul turiştilor, care ar trebui să fie în creştere, ca urmare a proiectului de promovare turistică, al cărui obiectiv s-a axat chiar pe acest aspect, conform viziunilor utopice ale primarului, şi aici este totul în regulă. Probabil, în scurt timp, va fi necesară montarea unor bariere la intrarea în oraş, urmând exemplul primarului Constanţei, în Mamaia, pentru a stăvili numărul turiştilor, care se vor îmbulzi, pentru a vizita teritoriul lui Andrei.


Conform obiectivului proiectului de promovare, ar fi trebuit să ne viziteze fix 4.968 de turişti oraşul, luându-se o marjă destul de mare ca durată, perioada 2010-2011, adică ar fi trebuit să se realizeze o creştere de 17% faţă de numărul actual de turişti. Cum se vor contoriza aceste lucruri pare destul de simplu, mai ales că, lunar, cifra acestora nu este foarte mare, 414 de turişti pe lună sau în jur de 14 turişti pe zi, o medie destul de uşor de realizat în cele 5 locaţii de cazare din Câmpulung, chiar şi fără desfăşurarea celor trei evenimente culturale. „Eu consider că obiectivele stabilite au fost îndeplinite, ecourile au fost pozitive, inclusiv Ministerul Dezvoltării comunicându-ne că proiectul este unul dintre cele mai bune din ţară. Din discuţiile pe care le-am avut cu participanţii la aceste evenimente, ecourile au fost pozitive, dorinţa noastră este aceea de a găsi formulele, în special, pe cele financiare, astfel încât, şi în viitor, evenimentele pe care le-am organizat să se desfăşoare la Câmpulung. 


Am speranţa că, deşi traversăm o perioadă mai puţin fastă, din punct de vedere economic, vom găsi formulele, astfel încât să ţinem în viaţă toate evenimentele propuse. Rambursarea, pe cererea finală, va fi anul viitor, pentru că, la sfârşitul anului, va trebui să o depunem la finanţator. Prin maniera în care am dus la capăt proiectul, ne-am atins obiectivele şi nu există riscul de a fi probleme cu rambursările, decât de întârziere. Nu avem de ce să avem emoţii.”, a declarat Călin Andrei.


La capitolul rambursări, Primăria nu stă tocmai bine, în afară de prefinanţarea iniţială, suma recuperată de la UE fiind „zero lei”, deşi au existat două cereri de rambursare, una pentru 231.069 lei şi a doua în valoare de 106.000 lei. Acesta a fost motivul pentru care s-au alocat pentru proiect din bugetul local 392.000 lei, ce urmează a fi recuperaţi, la fel ca TVA-ul în valoare de aproximativ 1 miliard. „La momentul actual, din punct de vedere financiar, ne aflăm în faza ultimelor plăţi pentru prestatorii de servicii şi întocmirea unui raport de audit financiar, audit care se va face de o firmă din Bucureşti, cea care a câştigat licitaţia privind această activitate. După ce toate acţiunile se vor încheia, respectiv toate plăţile se vor face către ultimul prestator de servicii, atunci se va face cererea de rambursare finală, care, după grafic, va trebui întocmită până la sfârşitul anului. Să sperăm că nu vom fi nevoiţi să mai alocăm din bugetul local. Toate cheltuielile au fost corecte, legale şi în timpul solicitat de prestatori.”, a încheiat Gheorghiţa Nestor director economic.

Un articol oferit de Evenimentul Muscelean

16 septembrie 2011

Sanatatea Cluj sau "N-am bani de bilet!"


Ani de zile s-au rugat sa intalneasca Steaua in urma tragerii la sorti pentru Cupa Romaniei si iata ca in 2011 visul li s-a indeplinit.
Este vorba de cei de la Sanatatea Cluj, echipa care aspira si de aceasta data la mult ravnitul trofeu. Mai mult, patronul-jucator al echipei a firmat de curand ca trage cu dintii de o victorie si crede ca are mari sanse sa "rapuna" Steaua. Mult succes le doresc, mai ales ca jucatorii vor avea parte de o prima istorica la victorie, mai exact 800 lei, echivalentul a nici 200 euro.
Toate bune si frumoase deoarece sansele sunt egale, meciul incepand de la 0-0, insa parerea mea este ca fotbalistii Sanatatii nu ar trebui sa-si faca prea multe visuri in legatura cu prima promisa, atata vreme cat aseara, la meciul cu Schalke 04, acelasi patron n-a avut bani de bilete, aducand toata echipa sa studieze jocul Stelei, dar de la peluza de unde stim prea bine cum se vede, nu de la tribune cum probabil era de asteptat. 
BIne, poate de vina a fost conducerea din "Ghencea" care a fixat niste preturi gigant la biletele pentru meciul de aseara, si vazand cum bate vantul prin tribune, mi-a venit pe moment in minte celebra "dupa buget, mon cher"... dar totusi, sa zicem ca am inteles faza cu "n-am bani de bilet" dar bani de prime exista?

15 septembrie 2011

Chiar ne pasa de Nesu?


Imi pare rau de accidentul suferit de Mihaita si cred ca nu sunt singurul care afirma asta, insa in ultima vreme am observat o usoara ipocrizie venita atat din partea noastra, a suporterilor, cat si... sau mai ales din partea fostilor colegi de echipa sau ai unor presupusi prieteni.
Mesaje de genul "Sunt alaturi de Nesu" ori "Zi si noapte ma gandesc numai la el" au umplut primele pagini ale ziarelor iar reportaje pe marginea acestui subiect au aparut la stirile difuzate la TV, uneori in exces, dupa unii. Este adevarat, toti am suferit si poate inca mai suferim numai cand ne gandim la bietul om tintuit pe un pat de spital si paralizat de la gat in jos, dar s-o tinem tot timpul in aceeasi directie, dam dovada de o ipocrizie intalnita numai la romani.  
Poate singurii indreptatiti sa planga sunt parintii, neamurile lui si dintr-un punct de vedere usor diferit, colegul de la FC Utrecht, Alje Schut care afirma de curand ca intentioneaza sa se retraga din fotbal. In rest ma scuzati oameni buni, celorlalti chiar le pasa ori afiseaza pareri de rau doar pentru a-si face publicitate? Cum sa-l crezi pe X dinamovist sau Y rapidist ca este alaturi de Nesu care pana in ziua accidentului strigau "M*ie Steaua! M*ie Steaua! M*ie Steaua!" ori amenintau stelistii atat pe teren cat si in afara lui?
Repet, imi pare rau de accidentul suferit de Nesu, chiar eu si familia mea trecand prin ceva similar in urma cu 13 ani cand fratele meu s-a prapadit dupa o lunga agonie oarecum similara cu cea a lui Nesu. La fel ca si acum, pe moment au aparut de nicaieri tot felul de falsi prieteni, vecini "buni" care dadeau impresia ca sunt alaturi de noi, doar ca la "final" cand medicina moderna s-a dovedit neputincioasa si nimic n-a mai fost de "spus", totul a fost dat uitarii inca de la primele minute dupa inmormantare, mai mult, cineva avand tupeul sa afirme, intr-un scurt dialog cu mama "Lasa femeie, bine ca ai avut 2 copii. Acum mai ai unul, considera-te norocoasa"!
Chiar ne pasa de Nesu?

16 aprilie 2011

Executia Ceausestilor - Poze mincinoase raspandite in mass media

Mare atentie la poza!

Aceasta fotografie nu este originala ci este practic un "stop cadru" dintr-un film de Sergiu Nicolaescu, acest Matusalem al cinematografiei romanesti si a fost (atentie!) publicata de curand intr-un cotidian de mare tiraj - Evenimentul Zilei. Interesant este faptul ca nimeni din conducerea ziarului in frunte cu Ion Cristoiu, nu a precizat undeva in articol sau in josul pozei, "imprumutul" fotografiei. Mai mult, siteul Crimetime.ro parte a Media Pro, a postat-o la un moment dat specificand drept sursa Mediafax (click). Aceeasi poza apare si pe Libertatea.ro cu cateva adnotari cu iz de gluma (click).

Invitat ulterior intr-o emisiune marca TVR, Ion Cristoiu a recunoscut ca habar nu avea de provenienta pozei, crezand si el ca este originala, promitand pe postul national ca se va interesa si ca va lua masuri in acest sens in cazul in care se va dovedi ca cititorii au fost "intoxicati" cu buna stiinta.

Din cate se stiu pana in prezent si din cate mai stiu si eu (aveam 14 ani la revolutie deci eram destul de maricel si cat de cat constient de tot ce era in jurul meu), de la locul executiei nu au ramas cine-stie-ce marturii foto si video, pe motiv ca s-ar fi pierdut sau ca operatorul a fost mai preocupat sa priveasca macelul decat sa filmeze, insa dupa cum bine se vede, avem parte de o "superba" poza color, care culmea se vede impecabil. Bine, revenind la "locul crimei", dovezile foto si video, ma refer desigur la cele "explicite", sunt convins ca au fost sustrase cu buna stiinta, ca doar acestea se pot vinde pe bani grei ulterior, nu-i asa?

Unde vreau sa ajung? 

Partea "criminala" in cest caz o reprezinta dezinformarea si faptul ca peste vreo 15-20 de ani, copiii de acum or sa creada ca DA, aceasta poza, cu executia sotilor Ceausescu, este reala. Sunt de parere ca aceasta dezinformare a fost foarte bine pusa la punct de catre cei de "sus" cu epoletii la vedere sau cu epoletii "invizibili", atata vreme cat ea a fost "bagata in circulatie" prin intermediul Mediafax de la care culmea, chiar aveam pretentii.

Stiu ca suna a teoria conspiratiei, dar haideti sa nu luam totul de-a gata si sa gandim un pic inainte de a trage concluzii sau a spune, "da, asa este".

13 martie 2011

Romanul si agentiile de turism - 7 concluzii pro si 7 contra

Care ar fi motivele pentru care romanul inca isi mai cumpara vacante peste hotare prin agentiile de turism din Romania?

1. Nu a "butonat" un calculator in viata lui deci nu stie ca ofertele se pot gasi si pe internet, direct la sursa, unele chiar la 50% din pretul agentiei de turism din Romania.

2. Nu stie engleza ca sa poata vorbi cu receptionerul, gazda, proprietarul pensiunii / hotelului... si nici nu are chef de febra musculara... deoarece ati ghicit, a venit in concediu nu la sala de limba gimnastica.

3. Nu are simtul orientarii, un ghid pus la dispoztie 24/24 fiindu-i necesar precum aerul.

4. Nu are masina sau permis categoria B pentru a putea pleca pe cont propriu si chiar daca ar avea, benzina costa iar cu banii dati pe un GPS, mai bine mai sta o noapte pana la cinci nopti, functie de locatie.

5. Vizionarea de poze de la fata locului (poze facute de cele mai multe ori din unghiuri special gandite ca sa "ia ochii"... si vizionate in cadrul agentiei).

6. S-a obisnuit sa cumpere prin agentie precum inainte de 1989 cand ONT, BTT sau UGSR erau cuvinte asociate cu turismul (cu alte cuvinte, romanul este foarte comod).

7. Ii este frica de tot ceea ce este nou dar paradoxal vrea sa intre in randul colegilor de la munca, a vecinilor sau a prietenilor, platind pentru all inclusive fara sa stea prea mult pe ganduri... pentru ca deh, ol inclus poti loa numa de la ajentie.


Pe scurt, romanii nu au chef sa ia tepe si sunt foarte comozi preferand sa se ocupe altcineva pentru ei, eventual sa plateasca foarte putin. Sau de ce nu... totul sa fie moca!


Acum haideti la polul opus...

Care ar fi motivele pentru care romanul a renuntat sa isi mai cumpere vacante peste hotare prin agentiile din Romania dorind s-o faca pe cont propriu?

A constatat ca nu tot ce zboara se mananca, prin urmare:

1. I s-a luat de mersul cu autocarul precum oile deoarece are alti "timpi" pentru nevoi personale, alte idei asupra vizitarii locatiei, alta data / ora pentru plecare inspre sau dinspre statiune sau nu suporta prostia celor din alai.


2. Stand un pic mai mult pe net mai ales iarna, si-a dat seama ca hotelul sau vila la care a fost candva prin agentia de turism din Romania are site, date de contact, unele chiar pretul REAL afisat.

3. Hotelul la care a fost prin agentia din RO nu arata nici pe departe precum cel din pozele prezentate de catre operatorii de turism... deoarece Lantul "Hotelier" ION de pilda, din Paralia Katerini, are mai multe locatii, atat cu sea view cat si cu street view si in cel mai rau caz cu garbage view. Ghiciti unde nimereste romanul din cauza agentiei de turism? Tot aici putem vorbi si de distanta de la hotel pana la plaja care la agentie este de doar 50 metri iar la fata locului romanul constata ca are de parcurs pana la 1000 de metri.

4. A avut parte de mancarea proasta (la all inclusive) sau putine feluri de mancare, si se vede nevoit sa manance la tavernele sau restaurantele din zona, care culmea, nu au preturi atat de mici cum i s-a promis la agentie... dar daca stia ca se ajunge aici, mai bine ar fi stat in banca lui si renunta la all inclusive, cu banii economisiti putand sa manance ce "vrea muschii lui"... Bine, ca adult, treci usor peste acest aspect, dar cand vii cu copilul se schimba situatia, deoarece nu-i poti da sa manance toate rahaturile marca ol inclus... de unde se deduce ca majoritatea ghizilor sau tour-operatorilor ori sunt tineri si-i doare la basca ori nu sunt casatoriti ori nu au copii si-i doare-n cur de ce urmeaza sa se intample turistilor, eventual fiind adeptii a "Nu eu le-am facut copiii!" sau "Daca ar fi avut bani ar fi mers la 5 stele!"... Si daca tot am ajuns la capitolul comfort...

5. La agentie i se povesteste ca hotelul are 4 stele iar la fata locului constata ca acesta are cu indulgenta 2 stele. La fel si cu cel de 3 stele care in realitate abia are o stea, s.a.m.d. De apa calda cu program ca pe vremea lu' Impuscatu' nu mai vorbesc... sau aparatul de aer conditionat la cheie (contra sumei de 3-10 euro / zi functie de "prestiju" hotelului).

6. Ghizi incompetenti care numai la dispozitia ta nu sunt iar daca sunt nu au habar de locatie sau daca au, cunosc 2-3 texte pe care le spun doar sa fie spuse (si cand te gandesti ca unii sunt platiti foarte bine pentru asta). Se incurca sau abereaza la greu ghizii straini, localnici daca vreti, daramite ghizii romani... Sa fim seriosi.

7. S-a saturat de faptul ca multe dintre autocarele agentiei de turism sau autocarele inchiriate de catre agentie se strica in plin camp prin Bulgaria sau Grecia si culmea, de regula se intampla noaptea si culmea intr-o zona fara semnal GSM.


Pe scurt, o data fript cu ciorba romanul sufla si in iaurt. 


Decat sa stie ca banii dati la agentie nu mai pot fi recuperati decat foarte greu si cu actiuni in instanta, multi prefera prefera sa trimita avans la hotelul sau vila gasita si placuta pe internet (dupa o negociere in prealabil), ca la final, la fata locului, in caz ca nu corespunde cu ce i s-a prezentat, sa plece, dupa numarul de nopti achitate cand a trimis avansul. 


Bine, astfel de practici se intampla mai rar atata vreme cat singur ai facut sapaturi, singur ai cautat si gasit informatii pe internet, pe forumuri sau din alte surse decat cele ale agentiei... dar cand totul este prea ROZ atunci cu siguramta ceva nu este in regula. 


Sfatul meu este ca atunci cand va hotarati sa plecati intr-o anumita statiune dintr-o alta tara (de regula romanul de rand alege Bulgaria, Grecia sau Turcia), cautati mai intai pareri ale celor care au fost deja acolo si nu va lasati ametiti de catre operatorii de turism. Afalti ca astfel de pareri sunt cu sutele daca nu cumva miile pe internet. 


Bine, acum nu vreau sa generalizez. Mai exista si agentii de top care se tin de cuvant... dar cu ce "pret"

In caz ca m-am inselat, cer scuze tuturor romanilor.

15 februarie 2011

Cine a spus...?

Cine a spus urmatoarea fraza referindu-se la Romania?


"Ţara de secături, ţara minoră, căzuta ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei... Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti... Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşata de meningita morală". 


1. Ion Cristoiu
2. Cristian Tudor Popescu 
3. Emil Hurezeanu


Raspunsul il gasiti mai jos...










































 ...Octavian Goga in 1916!   



















28 ianuarie 2011

Margareta Paslaru n-avea voce!

Nu este prima data cand ma conving de asta...


DOVADA...


http://www.youtube.com/watch?v=pWnsV8puNvc&feature=related





21 ianuarie 2011

Intră-n Clubul Spectacular Spiderman!

Arată că eşti fan Spiderman!
Vrei ca poza copilului tău să fie publicată în Gazeta Sporturilor şi pe gsp.ro? Surprinde imagini speciale cu el în acţiune! SPIDERMAN este tema albumului, iar copilul trebuie să poarte echipamentul lui Spiderman, sau să fie surprins într-un instantaneu care să amintească de figurile supereroul său preferat (copii cu vîrsta de pînă la 14 ani). Încarcă poza pe site şi nu uita să completeazi datele personale cerute în formularul de înscriere.  Detalii aici...

Cele mai interesante poze încărcate pe site sau primite pe adresa spiderman@gsp.ro , vor intra în Clubul Spectacular Spiderman. Pozele vor forma o galerie foto specială pe gsp.ro şi vor fi publicate în Gazeta Sporturilor începînd cu data de 8 februarie, zi în care Gazeta Sporturilor va scoate primul DVD al seriei Spiderman. Prin tragere la sorţi Gazeta Sporturilor va acorda membrilor clubului premii surpriză.

Apropos, pe fii-meu, Stefan Scanteie... il puteti vota aici

Va multumesc. 

4 ianuarie 2011

Eclipsă parţială de Soare la 4 ianuarie 2011. Cât durează, unde şi cum se vede


Astazi în jurul orei 10:30, vei putea observa Soarele acoperit în proporţie de 75-78%.

Potrivit Institutului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu", aceasta este singura eclipsă de Soare de care se vor bucura românii în următorii patru ani. Exceptând eclipsa de mâine, 4 ianuarie 2011, următorul eveniment astronomic de acest gen va avea loc la 20 martie 2015. 



De unde se poate observa eclipsa parţială de Soare


Astronomii spun că aveţi nevoie de un loc unde orizontul sud-estic este liber. Întrucât este dimineaţă, Soarele se află la o înălţime mică deasupra orizontului (17 grade, mai exact). Aşadar, dacă sunteţi orăşean şi locuiţi într-un cartier rezidenţial, veţi avea şanse mici să observaţi prima eclipsă din 2011 dintre blocuri (poate doar să o urmăriţi din balcon, dacă aveţi vedere spre est şi locuiţi la etajele superioare).

Eclipsa de Soare poate fi observată lejer însă dintr-un parc, de exemplu. Evident, ora de început a eclipsei diferă în funcţie de locul din care o observaţi. Astfel, dacă la Timişoara începutul eclipsei de Soare va fi la ora 09:04, constănţenii vor putea observa eclipsa abia şapte minute mai târziu. Maximul (acoperirea Soarelui de către Lună în proporţie de 75-78%) va fi înregistrat în jurul orei 10:30 (10:28 la Timişoara, 10:35 la Bucureşti, 10:39 la Constanţa). Eclipsa va lua sfarşit în jurul orei 12. Specialiştii de la Institutul Astronomic Amiral "Vasile Urseanu" au întocmit un tabel, în care puteţi afla orele de început, de maxim şi de sfârşit ale eclipsei în toate oraşele româneşti cu mai mult de 100.000 de locuitori.

Grafic - eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011









Cum pot observa eclipsa de Soare în siguranţă

"Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteţi privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde", sfătuiesc cei de la astro-urseanu.ro.


Pentru cei care deţin un instrument astronomic şi doresc să îl folosească mâine astronomii recomandă "metoda proiecţiei". "În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulţi privitori deodată. Când se foloseşte metoda proiecţiei nu se va folosi niciun filtru", adaugă sursa citată. Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucureşti va fi deschis astazi între 9 şi 12, astfel încât puteţi merge acolo pentru a observa eclipsa parţială de Soare.
 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo