4 februarie 2010

Sfantul Mihai Eminescu (poetul ar putea fi sanctificat).

-Salut Costica!
-Salut Mihai si la multi ani. Azi este ziua ta si tre' sa faci cinste.
-Pai ziua mea nu este azi. Teapaaaa! A mea este prin vara si apoi ar mai fi una de nume pe 8 noiembrie de Sfantul Mihail si Gavril, dar daca tu vrei, putem merge sa bem o bere ca oricum nu ne-am mai vazut demult. Sotia ce face? Copilul?
-Hai Mihaiţa, lasa vrajeala... Astazi este ziua ta si pace. Conform Calendarului Ortodox este Sfantul Eminescu si cum pe tine te cheama Mihai, faci cinste. La multi ani prietene! Poti sa-ti spun Eminescu?

Vi se pare ciudat dialogul de mai sus? Pai sa nu vi se mai para. Este posibil ca peste 10 ani sa auzim astfel de discutii prin tramvaie, autobuze sau metrou. Probabil va intrebati si din ce cauza, nu-i asa?

Zilele trecute, la un pahar de vorba intr-o carciuma cunoscuta numai de ei, cativa membri ai "Ligii Scriitorilor", filiala Cluj, patrunsi de aburii alcoolului, s-au gandit sa propuna Patriarhiei canonizarea lui Mihai Eminescu. Daca ar fi sa ne luam dupa modelul Stefan Cel Mare si Sfant, Eminescu are foarte mari sanse sa ajunga punct de referinta si prilej de sarbatoare in Calendarul Ortodox.

Ce propuneri vor urma? Canonizarea Andreei Esca sau a lui Gigi Becali? Cine decide ce sfinti vom avea in viitor? Un sobor de preoti, Patriarhul Romaniei? Ce criterii trebuie sa indeplineasca cineva ca sa ajunga sfant?

Probabil o sa ma injurati pentru ca l-am pus pe marele poet alaturi de o vedeta TV si un afacerist oier, presedinte de club de fotbal, mai nou membru in parlamentul european... dar cine a fost mai nene Eminescu? Un simplu poet, geniu neinteles, vesnic indragostit si labil psihic. Asta a fost de fapt. Dintr-atatia mari poeti ai Romaniei, tocmai pe el s-au gasit sa-l faca "mare" si sa indoctrineze copiii inca din clasele primare.

-Cine a fost Mihai Eminescu? intreaba doamna invatatoare...
-Mihai Eminescu a fost cel mai mare poet al tarii, raspunde clasa aproape in cor.
-Cine a fost Mihai Eminescu? intreaba prin clasa a-V-a doamna profesor de limba si literatura romana...
-Mihai Eminescu a fost cel mai mare poet al tarii, raspunde clasa aproape in cor.
-Cine a fost Mihai Eminescu? intreaba decanul prin anul I de facultate...
-Mihai Eminescu a fost cel mai mare poet al tarii, raspund cativa studenti...

S-a intrebat cineva vreodata, macar o secunda... de ce lui Mihai Eminescu i-a fost atribuita aceasta onoare? Exista oare in tara asta oameni care in afara de Somnoroase Pasarele, Scrisoarea III si Luceafarul au mai citit si altceva cap-coada? Exista, dar probabil foarte putini si nu exagerez deloc cand aproximez ca procentul ar fi undeva pe la maxim 5%.

Mihai Eminescu a fost cel mai mare poet al nostru, dar de ce oare fratilor? De ce el si nu Tudor Arghezi sau Toparceanu... Si ca o mica gluma, Sfantul Arghezi parca suna mai bine decat orice alt sfant care se termina in "escu" (vezi ultimii presedinti ai Romaniei).

9 comentarii:

molie spunea...

http://www.gandul.info/flux/patriarhia-considera-ca-eminescu-nu-poate-fi-canonizat-deoarece-desi-are-reputatie-buna-n-a-fost-evlavios-5472153

Flamingo spunea...

Ma bucur ca nu sunt singurul "nebun" care a afirmat asta, ce-i drept... cu cuvintele mele.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Sunt mai multe lucruri de subliniat aici.
1. Desigur, ideea despre care vorbesti este a unor scriitori infierbantati, deci nu trebuie luata prea in serios. Dupa cum vezi mai sus, Patriarhia nu-si pune aceasta problema.
2. Nu e potrivita comparatia cu Stefan cel Mare si Sfant. Desigur, se pot aduce obiectii - dar doar daca uitam ca sfintii au fost tot oameni, nu lipsiti de pacate - insa el a fost mult mai implicat in viata crestina decat Eminescu.
3. A spune ca Eminescu nu trebuie canonizat e, dupa parerea mea, corect. A-i contesta insa calitatea de poet e o mare eroare. Eu am citit - o spun fara sa ma laud - toata opera lui poetica si inca altele pe deasupra. Si pot spune, cu mana pe inima, ca Eminescu e de departe unul dintre cei mai mari poeti europeni, unul care are dezavantajul faptului ca limba romana nu e de circulatie internationala. In plus, a fost unul dintre cele mai lucide spirite ale vremii, cu cunostinte din marile domenii ale stiintei si artei. Are scrieri economice si politice de mare valoare, putin cunoscute, pentru ca o serie intreaga de oameni, incepand chiar cu Maiorescu, nu a avut interesul sa fie citita opera de gandire politica si culturala nationalista a lui Eminescu. Campania impotriva lui continua pana astazi, iar unul dintre varfurile de lance a fost un numar din "Dilema", in care alde-Cartarescu s-au apucat sa "demonteze mitul", cazand ei insisi in ridicol.
Iar Arghezi a fost un mare poet, Toparceanu a scris frumos, dar Eminescu este sintetizatorul limbii romane moderne.

Flamingo spunea...

Da Paul, dar ca sa ajungi sa-i citesti opera, nu-i asa ca ti s-a indus asta intr-o forma sau alta inca din frageda copilarie?

Pasarela spunea...

Asta este programa de invatamant in Romania. De mic inveti de Eminescu, Creanga, Sadoveanu, Caragiale...samd! Nu te omoara nimeni daca nu inveti pe dinafara Luceafarul, motiv pentru care cei care stiu mai mult de atat sunt 5%, dupa cum spui si tu. Mai avem poeti...cacalau, fiecare cu plusuri si minusuri, in functie de parerile cititorilor, ca d-aia avem voie sa ne dam cu parerea. Eminescu a fost mai "popular", deci a fost mai "mediatizat" . Dar nimeni nu cred ca iti baga cu palnia in ureche : EMINESCUUU!!! Din contra, esti incurajat sa citesti multe alte carti. Tu n-ai facut-o?
Era logic sa nu se accepte canonizarea unui mort de sifilis...comparat fiind cu un domnitor care a omorat gramezi de dujmani si a populat Moldova cu biserici. Si e inutil sa se bata apa in piua pe acelasi subiect, cand exista deja multe alte articole ce vorbesc despre asta.

Aly spunea...

'Sfantul' Bashescu...Boc...Trazniceanu ...si toti ai lor...!!!! Poate o face sfanta si pe Udrea. Moastele Sf.Iliescu..etc lista poate continua la nesfarsit !
Hai sa fim seriosi....Poate o sa apara peste vreo 30 ani SF Alin si Catalin ! :-))

Unknown spunea...

Nu pot sa cred... imi aduc aminte de aberatiile de comentarii literare...de ce nu Bacovia domnule... Sfantul Bacovia suna si mult mai poetic si rotund... fata de eminescu (observati sper ca l-am scris cu litera mica, daca era una mai mica scriam si mai mic pentru ca a fost un poet mic).

Cu respect,
Gabriel Tudoran
Analog Sound
www.analog-sound.com

Flamingo spunea...

@Aly...

Lasa Aline ca tu pentru mine esti deja "sfant" intr-ale mecanicii auto, nu e problema. :)

Aly spunea...

:)))))))))))))))))))))))))))

Bravo bre ma facusi si sfant.....macar pune o vorba ..sa ma treaca si in calendar ! sa fie toata treaba calumea ! si dau de la mine putere dezlegare la toate !!!!!!
:-)))))))

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo