4 ianuarie 2011

Eclipsă parţială de Soare la 4 ianuarie 2011. Cât durează, unde şi cum se vede


Astazi în jurul orei 10:30, vei putea observa Soarele acoperit în proporţie de 75-78%.

Potrivit Institutului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu", aceasta este singura eclipsă de Soare de care se vor bucura românii în următorii patru ani. Exceptând eclipsa de mâine, 4 ianuarie 2011, următorul eveniment astronomic de acest gen va avea loc la 20 martie 2015. De unde se poate observa eclipsa parţială de Soare


Astronomii spun că aveţi nevoie de un loc unde orizontul sud-estic este liber. Întrucât este dimineaţă, Soarele se află la o înălţime mică deasupra orizontului (17 grade, mai exact). Aşadar, dacă sunteţi orăşean şi locuiţi într-un cartier rezidenţial, veţi avea şanse mici să observaţi prima eclipsă din 2011 dintre blocuri (poate doar să o urmăriţi din balcon, dacă aveţi vedere spre est şi locuiţi la etajele superioare).

Eclipsa de Soare poate fi observată lejer însă dintr-un parc, de exemplu. Evident, ora de început a eclipsei diferă în funcţie de locul din care o observaţi. Astfel, dacă la Timişoara începutul eclipsei de Soare va fi la ora 09:04, constănţenii vor putea observa eclipsa abia şapte minute mai târziu. Maximul (acoperirea Soarelui de către Lună în proporţie de 75-78%) va fi înregistrat în jurul orei 10:30 (10:28 la Timişoara, 10:35 la Bucureşti, 10:39 la Constanţa). Eclipsa va lua sfarşit în jurul orei 12. Specialiştii de la Institutul Astronomic Amiral "Vasile Urseanu" au întocmit un tabel, în care puteţi afla orele de început, de maxim şi de sfârşit ale eclipsei în toate oraşele româneşti cu mai mult de 100.000 de locuitori.

Grafic - eclipsa de Soare din 4 ianuarie 2011

Cum pot observa eclipsa de Soare în siguranţă

"Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteţi privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde", sfătuiesc cei de la astro-urseanu.ro.


Pentru cei care deţin un instrument astronomic şi doresc să îl folosească mâine astronomii recomandă "metoda proiecţiei". "În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulţi privitori deodată. Când se foloseşte metoda proiecţiei nu se va folosi niciun filtru", adaugă sursa citată. Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" al Municipiului Bucureşti va fi deschis astazi între 9 şi 12, astfel încât puteţi merge acolo pentru a observa eclipsa parţială de Soare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo