3 aprilie 2010

Automobil sau Motocicleta / Conserva sau Mobra ?

Cineva spunea ca baietii conduc masini iar barbatii motociclete. Cat adevar exista in aceasta afirmatie, nu doresc acum sa comentez, insa in spatele "barbatiei" se ascunde uneori teriblismului sau infractiunea. Repet, nu as vrea sa vorbesc acum despre asta deoarece ar fi un subiect care pentru majoritatea s-ar termina destul prost, probabil cum a inceput.

Multi motociclisti isi spun destul de des "traieste fiecare zi ca fiind ultima" deoarece nu stiu peste ce dobitoc dau in trafic ce nu se asigura la schimbarea benzii sau la schimbarea sensului de mers. Teama lor nu este deloc o mica dovada a paranoiei ce zace in fiecare din noi, ci un adevar crunt. Ca fapt divers, intodeauna prima lectie care o dau unui proaspat posesor de permis categoria B, este sa se asigure daca nu cumva din spate vine un motociclist. Am avut cunoscuti care acum sunt plansi de familie, de prieteni din cauza gropilor din asfalt, din cauza unor soferi bauti, din cauza neatentiei conducatorilor auto sau chiar din cauza teribilismului de care au dat dovada cand au incalecat motorul.

In fine... dupa cum am spus mai sus, nu as vrea sa intru prea tare in problema ci as vrea sa ma limitez in a trage cateva concluzii.

Cand mergi cu automobilul ai mai mult confort, nu te ploua, ai portbagaj, ai stabilitate, poti asculta muzica, poti fuma, poti vorbi la telefon, insa poti pierde ore bune in trafic din cauza aglomeratiei.

Daca mergi cu motorul ai senzatia de libertate, parcurgi distante de la A la B uneori de vreo 3 ori mai repede, insa esti expus greselilor din trafic facute de soferii neatenti, motiv pentru care se impune "o tinuta" obligatorie, casca, geaca, manusi, protectii, etc. Unora le mai scapa mana si-i "dau gaz", dar din lipsa experientei sau cum spun politistii din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum, sfarsesc urat de tot, cateodata la 2 metri sub pamant. Pe partea cealalta, o simpla centura de siguranta si un airbag, cica "te iarta" de pacate.

Consumul este si el diferit. Daca la o masina "medie" consumul este undeva pe la 7-8%, la motoare, ajungem si la 3-4%.

Intretinerea, ITP-ul, consumabilele sunt mult mai accesibile conducatorilor de motociclete. Pe partea cealalta, daca iti sare o piatra in parbriz, decartezi si 1000 euro in functie de model. Ti se rupe cureaua de distributie, poti sa spui adio motorului masinii. Conduci o masina cu motor diesel? Ai costuri de intretinere mult mai ridicate decat daca ai avea o benzinara, iar lista poate continua.

Ma intorc la capitolul strecurat prin trafic... unde motocicleta este cu 10 clase peste automobil... dar cu toate acestea, in Romania nu avem atatea motoare pe strazi precum in alte tari europene. Sa fie oare de vina frica de a mai merge pe drumurile tarii? Sa fie oare de vina pentru asta soferii care nu au inca educatia rutiera in privinta celorlalti participanti la trafic pe 2 roti?

In fine... vorba lunga saracia omului. Stiu ca ma puteam limita doar la intrebarea din titlu dar am preferat sa scriu cateva randuri ca marunt reprezentant al ambelor tabere. Poate multi dintre voi au si masina si motor. Si chiar daca nu au, poate multi dintre voi au condus macar o data - de doua ori si una si alta astfel incat sa-si dea seama de diferente...

Asadar, ce alegeti intre automobil si motocicleta si mai ales de ce?

8 comentarii:

Anonim spunea...

motocicleta si chiar nu cred ca are rost sa iti mai spun din ce cauza

Varu Sandel spunea...

Bai frate cateodata le-as rupe capul motociclistilor basinosi. Mergeam ieri spre casa si a aparut un dement care a vrut sa ma depaseasca pe interior. S-a bagat intre mine si masinile parcate pe dreapta de aproape ca era sa-l strivesc. Sa zica BOGDAPROSTE ca mai traieste.

Varu Sandel spunea...

Si da, prefer conserva. Imi doresc sa traiesc mai mult. Probleme gogule?

Anonim spunea...

Tot mai bine e cu metroul. :D

Anonim spunea...

Varu Sandel...nu trebuie sa-ti fie rusine...esti doar fatalau...ti-e frica...altceva n-am ce zice :P sau poate a vrut vreun motociclist sa-ti pupe prietena

Bineinteles ca motocicleta la peste 15 grade (nu de fite ci pt ca nu imi place cum are aderenta cauciucul sub 15*) motive? pai depasesc coloane de masini pline de figuranti plictisiti, ii mai trag cate o repriza de gaz sa las vreunul din figurantii mai sus amintiti in spate cand incearca cate ceva...si in plus...iti faci prieteni in fiecare zi...mereu gasesti pe cineva cu care sa o frigi prin trafic :D etc. MrSupapa

Relu spunea...

auzi tu esti motociclst sau donator de organe ?!?ca dupa cum vorbesti pari a fi un alt cretin ce-l vad zi de zi prin Bucuresti. cum sa faci pe cineva fatalau doar ca nu mere cu motocicleta ?!?!?

Anonim spunea...

donator...

Anonim spunea...

Mare prostie asta cu Auto vs Moto. Noi n-0 sa avem educatie rutiera nici peste 20 de ani. De participanti la trafic a auzit careva ?

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo