29 martie 2010

Pastele Ortodox - De ce-l serbam la date diferite? Partea I

Dupa cum v-ati obisnuit, Pastele Ortodox se serbeaza in fiecare an la alta data. V-ati intrebat oare de ce nu exista o data fixa? De ce evreii au o data fixa iar noi nu? La noi, se stie, pica duminica, dar dupa ce criterii? A cata duminica si mai ales din ce cauza? Ah, nu stiati ca evreii serbeaza in fiecare an la aceeasi data? Hehehe, pai stati sa vedeti...

Pastele Evreiesc (Pesah) se serbeaza in fiecare an la 14 Nissan. Ce insemnatate are la ei, nu are importanta acum. Ce nu stiati este ca evreii nu numara zilele de la 1 la 30 ci de la 15 la 15 ale lunii urmatoare, cel putin in calendarul religios. Astfel, ziua de 15 ale fiecarei luni, reprezinta de fapt ziua de 1 pentru ei. Anul acesta, Pastele Evreiesc a picat pe 29 martie, mai exact pe 14 Nisan (numarati va rog 14 zile incepand cu 15 martie si-o sa va dea fix 29). Ca fapt divers, astazi este Pastele Evreiesc.

Acum vine partea interesanta! Pastele Ortodox se serbeaza intodeauana in prima duminica de dupa luna plina (imediat dupa 14 Nisan sau 29 martie). Din acest motiv, anul acesta vom serba Pastele pe 4 aprilie.

Mai multe detalii, date exacte, istorie, religie si cine a hotarat sa fie asa si nu atfel, voi posta in zilele urmatoare.

Acum c-ati aflat, puteti ciocni ouale linistiti? :)

7 comentarii:

Anonim spunea...

Stia Hitler ce stia cand s-a pus pe evrei. Poporul ales, auzi la ei. Totul se invarte in jurul lor,asta este.

Anonim spunea...

Mi-as da o zi din viata sa il aduc pe Hitler macar doua ore sa se plimbe prin Israel cu o cantitate nelimitata de gaz sarin. Nu l-am inteles pana nu le-am vizitat "cuibul" ... urata rasa!

Flamingo spunea...

Totusi, aici era vorba de data la care se serbeaza Pastele Ortodox, nu de Hitler. Chill my friends!

Gabriel Tudoran spunea...

Daca tot postezi asa ceva atunci te rog posteaza-ti si numele... nu sunt evreu dar nu este chiar frumoasa abordarea. Anyway ... my 2 cents ideea.

Cu respect,
Gabriel Tudoran
Analog Sound

Flamingo spunea...

Gabriel, multumesc. Maine cred ca voi posta mai multe despre Paste. Ideea acestui articol mi-a venit dupa o scurta "sedinta" la birou avuta cu cativa colegi azi dimineata. Am observat ca putini cunosc amanunte.

marian-j spunea...

"Acum c-ati aflat, puteti ciocni ouale linistiti? :)"
Da!!Maine imi trimite nashu niste oua de bibilica de la Arad!
Le fierb,la bapsesc rosu-Ferrari si va incit la spart oua!!Spartu' si luatu',evident!
Care se baga?
Exclus lemn,poliamida,marmura,etc!

Flamingo spunea...

Gata nene Marian... S-a facut! Nu promit c-ajung dar trece-ma pe lista. :)

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo