24 martie 2010

ROMÂNUL ALL INCLUSIVE / N-avem bani dar vrem 5 stele

Zilele trecute m-am contrat cu cativa forumisti pe teme turistice. Un fleac, probabil i-am ciuruit.

Se discuta despre cum ar fi sa stai la o vila in Grecia / Bulgaria si cum ar fi sa stai la un hotel de 5 stele. Wow! Ne-am dat dracu'. Romanul de rand n-a mers in viata lui in tara natala la un hotel de 5 stele dar are pretentia sa stea cand merge in concediu, in lux, ca si cand cuvantul "roman" este sinonim cu "lux" si asta pentru ca prietenul lui Gigel sau Costel, la intoarcerea in tara, i-a povestit cu lux de amanunte ce-a facut, pe unde a fost, ce-a dres... in maretul lui concediu. Ce nu stie romanul de rand, este ca amicul lui, de regula minte de ingheata apele sau le infloreste, deoarece pe acolo impusca francul, moare de foame, asta dupa ce in Romania s-a imprumutat la doua banci si trei pireteni, a facut un C.A.R. ca sa aibe si el in sfarsit parte de un all inclusive, probabil singurul din viata lui.

In uma cu vreo 3 ani ma aflam cu familia undeva prin Bulgaria unde, spre finalul sejurului, am intalnit un cuplu. Noi la vila, ei la all inclusive. Noi n-aveam inca GPS si venisem cu harta, ei aveau GPS. Ne-am cunoscut pe plaja, de fapt copiii nostri faceau castele din nisip si vrand-nevrand ne-am apropiat de acel cuplu.

Voi reda un dialog pe scurt... din care sper sa trageti singuri concluziile. El:

- Unde stati?
- In "cutare" loc.
- Cum, si va convine? Sunteti cu copil mic dupa voi, va convine? Noi am luat la all inclusive.
- Bravo voua, fiecare isi ia unde poate, unde vrea... Dupa cum vezi suntem bine sanatosi. Hehehe...

Mai trec vreo 10 de minute si incepe "show-ul". Vazand ca am scos harta sa cautam diverse locatii de vizitat, drumuri mai scurte, etc... el continua, cu un aer superior:

- Pai nu aveti GPS?
- Nu, nu avem, probabil c-o sa ne luam ca am inteles ca e tare bun.
- Noi avem, si ne-a dus pana aproape de hotel.
- Super! Excelent! Magnific! Vivat gipies! Noi am venit cu pluta, am spus razand.

Rade si el dar mai mult sa ma simt eu bine iar dupa alte 10 minute hotarasc sa ma duc la o terasa sa-mi iau o bere (Tuborg, deoarece nu pot sa sufar berea bulgareasca)... si-l intreb daca vrea sa-i iau si lui ceva. El roseste un pic si spune "nu, multumesc". La intoarcere, curios, ma intreaba...

- Da' cat a costat berea?
- 3 Leva.
- Hmmm, ai dat pe o bere la 330 ml 3 Leva, nu esti snatos, inseamna ca ai bani. O bere la 500 ml pe alte plaje, terase, costa 2,5 leva.
- Da, stiu, dar nu inteleg ideea. Fiecare face ce vrea cu banii lui.
- Pai noi la all inclusive avem tot ce vrem, mai putin bere straina. Avem Kamenitza, Zagorka, dar nu bere straina. Poate as fi baut si eu daca nu era atat de scumpa.
- Aha, imi zic in gand, ai fi baut si tu daca...

Dupa vreo juma' de ora imi cere fii-meu sa-i cumpar ceva dulciuri, pateuri, nu mai retin. Ma duc sa-i iau, dar inainte sa plec il intreb si pe fii-sau daca vrea (chiar aveam de gand sa platesc eu)... la care tat-su, cu mana tremuranda, imi intinde cateva leva sa-i iau si pustiului lui ceva, dar apoi se razgandeste si-mi zice ca vine cu mine (probabil sa se asigure ca nu cumpar prostii), moment in care nevasta-sa face o fata lunga dar certareata si ii sopteste:

- Costele (sau cum l-o fi chemat), vezi cat cheltui draga, ca mai avem de stat 3 zile.

Am ramas paf si m-am fact ca nu aud...
In fine, trece si asta... ne vedem de ale "noastre" si pe final... El catre noi:

- Da' cand plecati?
- Chiar azi, d-aia am scos harta sa vedem ce-ar fi de vizitat si poate dam o tura si prin Sofia.
- Aha, noi mai stam un pic dar mi-e teama la intoarcere ca nu cunosc deloc GPS-ul si cred ca i-am facut ceva ca nu mai raspunde la comenzi si tare mi-e teama sa nu-l platesc de nou.
- Pai nu mai e in garantie?
- Nu e vorba de asta, problema e ca l-am imprumutat de la un coleg de la servici.

Facandu-ma din nou ca ploua torential si ca am uitat ca m-a luat peste picior mai devreme, ca nu am GPS-ul meu pe cand el are si ca el sta la all inclusive iar noi nu, am fortat un pic nota si l-am intrebat ce sau cum a ajuns aici sau cine l-a fortat sa ajunga aici...

- Aroape toti colegii de la munca au fost iar noi nu am fost. Ce mai, ajunsesem de rasul tuturor ca nu facusem pana acum concediu afara din tara la all inclusive.

Morala?
O puteti trage singuri...

Imi cer scuze daca am fost un pic incoerent dar am vrut sa redau in cuvintele mele profilul romanului care pleaca p-afara.

Bine, nu vreau sa intelegeti gresit. Nu toti sunt asa...
Nu-i mai amintesc pe cei de anul trecut intalniti in Grecia, in Insula Thasos, care salutati de mine din faruri, ma rog, le mai dadeam niste flashuri in semn de"salut bah, sunt si eu din Romania", se uitau ca vitelul la poarta noua si uneori in sictir. Apelati / salutati ulterior pe plaja sau prin oras, aceiasi romani se dovedeau a fi exponentii ghertzoiului de Romania cu nasul pe sus cum ca cine mai e ca ei si cum de mi-am permis sa ma bag in seama, de parca as fi vrut sa-mi faca vreun favor sau sa le imprumut cativa euro.

As dori daca se poate, ca urmatoarele comentarii sa nu fie facute ca sa fie facute si mai ales sa nu se scoata din context. Daca ati inteles ideea, este super, daca nu, si repet, veti scoate din context ceea ce va convine (a se citi, ceea ce v-a deranjat), va spun de pe acum ca nu voi raspunde la provocari.

ROMÂNUL ALL INCLUSIVE / N-avem bani dar vrem 5 stele.

12 comentarii:

Relu spunea...

Rromanul este taran indiferent ca merge in vacanta in Romania sau in alta tara. Bun articolul nene Catalin. bine le-ai zis. Am intalnit si eu cativa tarani in Grecia care in Romania ar fi parut la prima vedere niste domni, dar acolo>>>>>> si-au aratat adevarata "valoare".

sorin andreica spunea...

mentalitati domnule,mentalitati
cu respect

Anonim spunea...

nu se spune ' sa aibe'

molie spunea...

+ Taranul all inclusive isi umple farfuria pana la refuz si nu termina tot de mancat.
"Este gratis! Baga!"

Mihai Vasilescu spunea...

cataline.. corect! sunt multi care isi fac concediul la all inclusive si mananca iaurt 3 luni de zile pana sa plece in concediu si alte 3 luni de zile cand se intorc.
referitor la treaba cu romanii care nu au fost in viata lor la un hotel de 5 stele in romania dar se duc la all-inclusive in strainataturi, nu sunt de acord cu gandirea ta. sa fim seriosi, cu banii pe care ii dai pe cazare 3 nopti la un hotel de 5 stele in romania, stai 5 nopti la all inclusive in straintatate. iar calitatea serviciilor este net superioara. in fine, gasesti multi tarani si multi prosti autohtoni pe alte alte meleaguri.

Flamingo spunea...

Mihai, Cu ce mai cheltui pe-acolo si cu cat dai pe transport, tot la banii aia ajungi. Ah, ca nu se compara conditiile de cazare, ospitalitatea gazdelor si servirea ireprosaila a chelnerilor cu ce gasim in Romannia, este alta problema. Alta era ideea.

Nu te duci ca trebuie sa te duci sau ca e la moda s-o faci si pe acolo, in afara de mesele asigurate, stai si te uiti la altii pe plaja cum mananca ingetata, beau bere straina sau isi bucura odraslele dandu-le in masinutele din parcurile de distractie... sau esti conditionat de o anumta ora la care se serveste masa, ca altfel o pierzi si cate si mai cate... Romanul ajuns pe alte meleaguri, mai ales daca si-a luat all inclusive, sufera o transformare in mai rau in loc sa se bucure de un concedu bine-meritat dupa 11 luni / 1 an de munca.

Asta nu e viata, asta este viata de turma tipica romanului de rand ce ani de zile a acumulat frustrari care-mai-de-care...

Mihai Vasilescu spunea...

da catalin, eu ma refeream la calitatea serviciilor de la altii. stiu ca mai pui si transport si mai pui bani de cheltuiala dar cred eu ca serviciile fa diferenta majora.referitor la transformarea romanului din ultimii ani, ma uit si ma abtin sa nu rad. turme turme turme... :)) toti sunt "corporate", toti au "target", toti sunt "focusati". te mai mira faptul ca toti merg la all-inclusive dar nu au un banut in buzunar de cheltuiala. toti au auzit ca la all inclusive curge lapte si miere.. :)):))
oricum, cataline.. ca de obicei.. punct ochit, punct lovit si cu acest articol.:P

Flamingo spunea...

Multumesc Mihai si poate ne mai vedem si noi la o bere. :)

Flamingo spunea...

Inca ceva... Din ce in ce mai multi romani spun ca vor sa mearga la "OL INCLUS". De fapt ei incep bine cu "ALL" dar la final o pocesc... Din aceasta cauza mi-am permis sa scriu cum se aude.
- Unde ai fost ma?
- In Bulgaria la Albena la OL INCLUS.
- Aha, ala ce hotel mai e?
- Nu ba prostule, nu ai auzit de OL INCLUS?
- Aaaa, all inclusive?
- Da, ala, pai nu-i tot aia?

:))

Anonim spunea...

Pare faza un pic cam trasa de par, sigur ai mai bagat si de la tine cate ceva.
Romanul este o "fiinta" aparte din nascare dar faze din astea ca ma duc undeva ca-mi zice nevasta ca bla bla.....poate prin mediu rural sa mai existe asa ceva.
Vis a vis de all inclusiv nu este rau sai masa la dispozitie cam pe la ce ora vrei, parerea mea si in afara de asta tot mai gasesc pe ce sa dau inca 800-1000 euro in 10 zile.
Mai am o problema..noi ne criticam pe noi...ne injuram in trafic...taranii de romani...analfabetii...mamaligarii...acum mai postam ca sa citeasca toata lumea despre noi.
Eu zic ca trebuie sa fim mai ingaduitori cu semenii nostri.

Anonim spunea...

corporatisti....ce sa spun!
cataline bine ca ai fost tu in strainatate ca daca nu ne spuneai tu muream prosti

Flamingo spunea...

Nicio legatura una cu alta. Probabil ca ai citit printre randuri... dar ma rog, fiecare are dreptul la o parere.

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo