14 martie 2010

Rusine artistilor straini ca si-au permis sa copieze melodii celebre romanesti!

M-am saturat! M-am saturat ca in ultimii 10-15 ani sa aud la radio sau sa vad la MTV, VH1, Atomic, KissTV, U TV... artisti straini, necunoscuti in mare parte care au preferat sa se lanseze cu piesele cantaretilor romani! Chiar nu se poate face nimic? Nu exista o lege in acest sens sa-i arda la portofel pe artistii straini? Chiar li s-au terminat ideile si trag cu coada ochiulului in ograda showbizzului romanesc? Nici nu stiu de unde sa incep... Ca sa vedeti ca nu exagerez, dati va rog click pe fiecare exemplu.

Am ramas socat in urma cu vreo 12 ani cand cei de la formatia Paris au scos piesa Guerila Funk copiata, mai putin la capitolul versuri, dupa Pentru 98 cantata de BUG Mafia. Apoi, batraneii de la Rosu si Negru, ca sa se relanseze si ca sa revina in actualitate, au compus Controversa Muzicala, imprumutata fara nicio scrupula de la fetele de la Asia si aici ma refer la piesa In Garsoniera Ta. Bietele fete, ce-o fi fost in sufletul lor cand si-au vazut garsoniera controversata?

Lista continua, ca doar abia am inceput.
Celor de la 112, se pare ca le-a placut atat de mult melodia baietilor de la Racla cantata impreuna cu Dee, incat au plagiat intr-un mare stil cum numai la ei se poate intampla. Astfel, au hotarat sa compuna Don't hate Me cantata impreuna cu Twista care seamana izbitor de bine cu piesa 2 in 1 cantata initial de romani.

Stigma cred ca sunt cei mai plagiati artisti din Romania.

De ce spun asta? Se pare ca Shivaree, orbita de succesul de peste mari si tari al unor ilustri necunoscuti, a compus Goodnight Moon. Credeti sau nu, dar seamana foarte mult cu Noapte Buna cantata de Stigma. Deci fara nicio jena, fara pic de respect. Tot baietii de la Stigma, au ramas paf cand au constatat ca o amarata, pe nume Gloria Gaynor de care nu stia nici dracu' pana atunci, le-a imprumutat melodia Fraier, transformand-o in I Love You Baby. Macar daca pastra si ea titlul ca asa era frumos. Putea s-o numeasca The Fraier sau Fry R sau Fra Jer sau ma rog... Ce, daca a schimbat versurile si titlul, Gloria a crezut ca piesa trece neobservata? Rusinica tanti Gloria, rusinica.

Mai departe...

In urma cu cativa ani, o fatuca pe nume Jenifer Lopez, o hispanica de fapt ce traieste in Statele Unite ale Americii, a fost invitata de un baiat de cartier pe nume Mark Anthony sa se alature la o piesa ce demult facea ravagii in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic. Astfel s-a nascut No Me Ames ce initial era cantata de Pepe si de Micky. Piesa romaneasca, pentru care americanii nici macar nu au postat multumiri pe album, se numeste Fara Tine. Cred ca daca eram in locul lui Pepe, apelam la serviciile lu' Zavoranca s-o faca de cacao si s-o jumuleasca un pic pe Jenifer Lopez, iar daca tot se pricepe la box si bate chelneri prin cluburi, Pepe ar fi putut sa-l ia pe fratele lui sa-l arda pe Mark Anthony, dar cum Pepe este domn, a preferat sa stea in banca lui. Cum si-au permis mai nene sa se lanseze cu o piesa de-a noastra?

Tot respectul pentru Thin Lizy, dar pana nu au cantat piese semnate Iris, nu s-au lasat. Astfel, Don't Believe a Word seamana cu Sa Nu Crezi Nimic... Si ce succes au avut, mama-mama.

Tot la capitolul pop-rock, ii avem pe cei de la Sublime. A auzit cineva de ei? Nici eu. Neavand ce face dar dotati cu antene satelit foarte puternice, au copiat piesa Regele Soselelor cantata de Vank. Ca sa-si stearga urmele, au redenumit-o Santeria. Ntz, ntz, ntz...

Dragostea pentru Romania si pentru artistii romani care muncesc zi si noapte pentru a ne incanta sufletele cu piese proprii, parca nu ma lasa sa stau cu mainile in san... si ma leg iar de Gloria Gaynor care s-a dat pe fata la o piesa Hi Q. Este vorba de I Will Survive care seamana in mare parte cu La, La, La. Deci femeii asteia chiar nu-i este rusine? In caz ca baietii de la Hi Q nu s-au prins inca, intentionez sa le trimit un mail sa le deschid ochii. Cred ca s-ar imbogati daca ar da-o in judecata pe cantareata de culoare care s-a lansat pentru a doua oara pe o piesa romaneasca.

Fac ce fac si uite ca m-am intors la sarmanii Iris. Exista o trupa de underground ce in romaneste se traduce Sarpele Alb. Ati ghicit... este vorba de Whitesnake. Ce-au facut astia? Ratatul ala de Steve Vai sau cine dracu' o fi fost la chitara in acea vreme, dar asta numai conteaza acum, a compus melodia We Wish You Well. Se pare ca Minculescu nu a aflat nici pana in ziua de azi ca piesa asta este copiata dupa De Vei Pleca.

Ar mai fi... Eagles cu Hotel California, piesa inspirata dupa Hotel Cismigiu cantata de Vama Veche, Bai Tudore, in caz ca citesti blogul meu, ia dracu' atitudine! Nu te lasa calcat in picioare de niste bosorogi ce-si zic vulturi. Ai curaj sa te iei in piesele tale de Politia Romana si nu poti face scandal cand vine vorba de plagiat? Sau stai asa, acum esti ocupat cu drepturile de autor. Am inteles ca esti in proces cu vechii tai colegi ca nu te mai lasa sa le canti piesele. Te inteleg, dar totusi, cand te mai linistesti, ia-te de aia de la Eagles... Nu trebuie sa ramana asa. Este totusi munca ta!

Mai departe il avem pe Manfred Mann cu melodia Do wah diddy compusa dupa hitul Ce Misto care i-a facut celebri pe baietii lui Bitza de la Bere Gratis (Gratis? Ce nume inspirat!). Parca Bere Gratis se mai numea si Hologratis, dar asta intr-un episod viitor.

Capitolul "Cine a fost mai intai ? Oul sau gaina?" se pare ca ia in continuare proportii. De ce spun asta? Ca sa nu fie acuzati de romani ca au plagiat la greu, artisii straini au abandonat temporar subiectul si s-au orientat catre ai lor. Astfel Gary Moore - a compus Over The Hills And Far Away inspirata dupa piesa cu acelasi nume semnata Nightiwsh. Don McLean s-a lansat cu American Pie copiata de la Madona... dar repet, e in ograda lor si nu ma intereseaza prea tare.

As mai povesti una alta de formatii care s-au autoparodiat sau care au apelat la cantaretii romani pentru a mai scoate un ban si acum imi vine in minte perioada de mijloc a anilor '90 cand Guru Josh facea ravagii cu melodia Infinity, piesa ce mai nou este cantata de Guru Josh Project si poarta acelasi nume fiind difuzata non stop la radio si TV.

Bai nene, astia chiar ne cred tampiti? Ia sa-mi protejez mai bine piesele proprii ca sa nu ajunga vreun nenorocit de american in topul celor de la Billboard datorita muncii mele. Ntz, ntz, ntz...

20 de comentarii:

Mihai Vasilescu spunea...

lol... la inceput am crezut ca vorbesti serios... :)):)):))
in fine..
vezi ca la iris - de vei pleca.. scrie mare pe album (atheneum sau pe unde o mai fi aparut) muzica: whiteshake sau david coverdale & co. deci lasa-i pe iris ca macar au avut bunul simt sa faca asta.. :)

TNT spunea...

Sunt de acord cu Mihai, lasa-i pe Iris, ca sunt destul de originali, si cand incearca sa plagieze, macar spun de unde au inspiratie, iar de restu...traiasca romanu, ca in curand o sa ajungem ca si chinezii, sa producem adidasi, Tyke, sosete Alibas, costume Arnani, si parfumuri Hogo Bo$$...Romania este o tara cu oameni talentati, dar tocmai aia nu sunt celebrii.

Flamingo spunea...

Scrie, nu scrie, ideea este ca romanul de rand habar nu avea ca originalul est cantat de altii. Corect?

Anonim spunea...

de kkt cantaretii straini Fratele meu lucreaza intr-o discoteca din barselona si imi zice ca aia nu au nicio treaba cu muzica lor si prefera sa se ia de muzica romneasca si ca moga pentru ei e sfant

Relu spunea...

Urmaresc "globul" tau de ceva vreme si ti-am inteles ideile dar totusi, nu crezi ca esti un pic nesimtit in ceea ce priveste artistii romani????? Recunoaste ca fara ei nu itii puteai cunoaste si vraji gajica si tot fara ei nu ajungeai sa-ti faci "glob".

Flamingo spunea...

@Relu, te stiu, ca doar nu este prima data cand postezi pe "globul" meu, dar ce legatura are cu mesajul tau cu viata mea intima, nu stiu. Ne cunoastem cumva?

Anonim spunea...

De retinut O-Zone si a lor "numa, numa, ei" plagiata, de fapt PARODIATA de toata lumea pe glob. Vezi pe Youtube cati au copiat cantecul asta. Nu stu cum de ai omis asta.

In rest, interesant siteul tau. Daca ai putea baga ceva mai mult scandal, poate m-as abona si eu la el. Ah, da... era sa uit... Nu ma cunosti si ici eu nu te cunosc dar imi pari un baiat simpatic. Te-am gasit pe Google. Cautam scandaluri cu Zavoranca ca mi-era dor de ea. Foarte tare articolul laa cu satra de tigani. Oana mi-a fost colega in liceu si i-am dat-o de cateva ori. In fine nu vreau sa intru in amanunte ca iti fac publicitate blogului... :)


Cu deosebita stima si nemasurat respect,
EU (din Africa de Sud)

Anonim spunea...

90% din ce ai semnalat tu sunt coveruri. Mai bine ziceai de plagiate "regulamentare" cum ar fi strofa de la Cargo - Mama a.k.a Backstreet Boys - Show me the meaning of being lonely sau middle-ul de la Pro Consul - Focul a.k.a. Dream Theater - The Mirror.

Flo (dubios.ro) spunea...

da, coveruri se numesc. si exprimare de cacat.

Flamingo spunea...

Sunteti geniali! Pana acum nimeni nu si-a dat seama ca articolul s-a vrut de fapt un pamflet. Ati luat totul de bun. Excelent. Daca ati fi citit si alte articole, n-ati mai fi fost atat de porniti pe idee. Hai Romania!

Gabriel Tudoran spunea...

Da doamne romanului mintea cea de pe urma...nu imi vine sa cred cat de inchisi sunteti la mintea aia de roman cu coada pe sus si plini de raie (aka treaba cu capra). Mai carnatilor... pardon mai fratilor voi chiar nu va dati seama ca suneti ridicoli? Am furat ca natie toata viata si nu ma refer numai la muzica ma refer la tehnologie de la altii si la alte asemenea chestiuni. Si de la o vreme incoace nu am fost in stare s ane prezentam cu nici un artist la un nivel acceptabil. Il cunosc pe Cristi persona (imi permit sa ii spun Cristi pentru ca am baut cu el ... ca mai nou cam asta este standardul dupa care iti permiti sa il iei pe unu sau pe altu la pertu') dar i-am zis odata cand era in studio cu Godoroja: melodia aia seamana cam mult cu ... hailalta... si nah a ridicat si el din umeri si a zambit. Dar cel putin nu a tinut steagu sus cand era plin de cacat... asa ca dragii mei, concluzia este: am copiat, am plagiat si probabil ca nu o sa ne oprim aici pana cand nu o sa ne facem de cacat mai rau decat acum.

Cu respect, acelas a dumneavoastra sincer,
Gabriel Tudoran
Analog Sound

Vava spunea...

:))dragut. Congrats. Pe moment, ma prinsesem si eu :))

Anonim spunea...

:) Cătălin, piesa 2 în 1 cântată de Racla este COVER după 112, adică Rotonul a obținut drepturile legale de la labelul din UK.
Și la UCMR a fost tot astfel înscrisă, iar atunci când a apărut s-a spus peste tot, inclusiv în presă, că este cover.
O seară bună!
Dee

Flamingo spunea...

Sunt convins de asta draga Dee, dar alta era ideea. De ce nu putem fi originali? De ce nu ne putem lansa cu creatii proprii si trebuie sa "apelam" la idei "straine"? In fine. Sunt incantat ca ai ajuns la mine in ograda. Nu prea s-a mai auzit nimic de tine. Sper ca esti ok... :)

Anonim spunea...

Nu este neapărat vorba de a copia o idee străină. A face un cover nu înseamnă a copia, ci a recrea. Uite, de exemplu, Florence And The Machine au făcut un cover superb după "You Got The Love", inițial cântată de Candi Staton, piesă care, dacă nu mă înșel, de când a apărut și până acum, este cel mai mare dance item din UK ever. Dar Florence parcă i-a dat mesajului mai multă putere! :)
Întorcându-ne la România, pe scurt treaba stă cam așa: oamenii nu dau 2 bani pe proprietatea intelectuală, care de cele mai multe ori este și sufletească, adica acolo unde doare.

:) Am ajuns întâmplător și mă bucur, poate am putut să aduc puțină lumină asupra subiectului cu Racla.

Anonim spunea...

te înțeleg perfect cu tot ce ai scris mai sus, te rog să mă crezi :). Nu ai mai auzit despre mine pentru că am făcut o altfel de muzică, cred că din cea despre care spui tu că nu există :)))

Flamingo spunea...

Ba exista, cum sa nu... Nici nu am spus asta. Cu muzica "aia" ma ocup eu de vreo 20 de ani incoace. :P Repet, am facut referire strict la artistii care au ales o cale mai usoara de a ajunge pe sticla. Sunt multe de povestit... Poate ne mai "auzim" pe privat, mesenger, mail, etc.

Anonim spunea...

Imi place acest post doar pentru ca poti gasi melodiile dupa care s-au facut acele "cover-uri". Daca se crede un pamflet este putin nereusit, pentru ca e mult prea monoton si isi pierde hazul dupa primele doua formatii.
Daca poti cauta si adauga, au si cei de la Holograf si de la Voltaj cateva "cover-uri" celebre.

Mersi.

PS: cauta mai degraba linkuri spre 220.ro, pe youtube in strainatate nu se pot vedea toate clipurile pe care le-ai folosit.

Flamingo spunea...

Multumesc pentru vizita si nu in ultimul rand iti multumesc pentru postare!

Legat de clipuri, imi pare rau ca nu toate se vad. Acest mic articol de asa zis scandal a fost postat pentru cei din Romania. Nu m-am gandit o secunda ca la un moment dat vor ajunge pe blog si romani din strainatate. Oricum, asta nu face decat sa ma bucure.

Cat despre monotonie si vorbe din topor, hehehee, daca as fi avut talent scriitoricesc, poate acum as fi fost jurnalist la vreun cotidian de mare tiraj. :P

Numai bine iti doresc si te mai atept pe aici draga domnule / doamna "Anonim". :)

K-Dog spunea...

Piesa Hotel California e opiesa mult mai veche decat Hotel Cismigiu a celor de la Vama Veche, deci e chiar invers Tudor s-a inspirat de la americani si a si recunoscut.

E destul de reusit articolul, nu credeam ca atatia artisti straini se inspira dupa talentele romanesti.

Bafta!

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo