21 aprilie 2010

Adevarul despre FACEBOOK

Din nefericire, de lucrurile bune pe care unii le fac ... alţii profită, ca să facă rău...

Săptămâna asta la televiziunea argentiniană a fost reportaj zilnic cu Joaquin Lopez Doriga (jurnalist mexican) pe tema Facebook, Hi5, Myspace, Sonic, etc. şi cât de periculoase sunt. Există şi un reportaj-jurnal în ziarul Milenio, privind modul în care diverşi terorişti au avut ca sursă de informaţii sigure şi directe blogurile, Facebook şi Hi5.

Intervievaţi anumiţi hoţi şi răpitori spun că au intrat pe net şi au văzut portretele, casa, maşinile, poze de călătorie, situaţia socială şi economică şi nivelul la care trăiesc persoanele acelea. La televizor, unul dintre ei a declarat că înainte, pierdea mult timp înainte de a acţiona pentru a identifica candidaţii pentru răpire, dar acum cu Facebook şi informaţiile pe care oamenii le pun de bunăvoie în reţea, nu mai sunt confuzii sau dificultăţi în a investiga modul în care ei trăiesc sau cum se deplasează copiii la şcoală şi care sunt părinţii lor, fraţii şi prietenii. Aşa s-a întâmplat cu Alejandro Marti (tânăr mexican ucis de răpitorii lui). Familia a închis blogul său după ce au realizat ce potenţial periculoase informaţii dă tineretul, care socializează acolo cu bucurie şi fără a bănui că unul dintre contacte poate fi un ucigaş. Protejaţi-vă copiii şi nu puneţi informaţii periculoase în reţea!

Adevărul cu privire la "Facebook"

Facebook vinde informaţii utilizatorilor cu cea mai mare ofertă. Citez: "Ceea ce mulţi utilizatori nu ştiu este că, în conformitate cu termenii contractului, făcând clic pe rubrica "accept", practic oferă Facebook exclusiv şi perpetuu drept de proprietate asupra tuturor informaţiilor şi imaginii sale publice." De fapt, spune expertul, cei înscrişi, autorizează automat utilizarea de către Facebook perpetuu şi transferabil, împreună cu drepturile de distribuţie publicului şi toate anexele de pe site-ul lor. Condiţiile de utilizare arată că Facebook îşi rezervă dreptul de a acorda şi sublicenţiere cu tot "conţinutul paginii web a utilizatorului", pentru alte afaceri...

Fără consimţământul lor, mai multor utilizatori li s-au transformat imaginile în publicitate pentru comerţul privat. Dintr-o dată totul este publicat, inclusiv fotografiile personale, înclinaţia politică, starea de spirit şi interesele individuale chiar şi adresa de acasă şi sunt accesibile fără permisiune miilor de utilizatori.

Trebuie să credem, cum spune domnul Melba, că mulţi angajatori, pentru a evalua pretendenţii, caută pe Facebook informaţii intime despre solicitanţi. Testul că o pagină de pe Facebook nu este privată, a fost pus în evidenţă în cazul celebru când John Brown University a expulzat un student, după ce a descoperit o imagine pe Facebook unde acesta era îmbrăcat ca un travestit.

O altă dovadă - cazul în care un agent al Serviciului Secret a vizitat Universitatea din Oklahoma, pentru un student din anul doi, Saul Martinez - pentru un comentariu publicat de acesta împotriva preşedintelui. Şi culmea răutăţii, problema nu se încheie în cazul în care utilizatorul decide să se retragă.

Chiar şi atunci când utilizatorul anulează statutul de membru, fotografiile şi informaţiile rămân la bord, în conformitate cu Facebook, pentru cazul că decide a-şi reactiva contul.

Mai mult, utilizatorul nu este îndepărtat nici chiar atunci când moare. În conformitate cu "termenii de utilizare," urmaşii nu pot legalmente să-i oblige să şteargă de pe Facebook date şi imagini ale rudelor lor, pentru că atunci când a acceptat clauzele virtualului contract, Facebook a primit dreptul de a "menţine starea activă, în cadrul unei comemorări speciale, pentru o perioadă de timp, pentru a permite altor utilizatori să posteze comentarii şi note asupra decedatului. "

Utilizatorii Facebook nu ştiu că sunt participanţi indiferenţi ai unui scenariu pe care academicieni cunoscuţi îl descriu ca cel mai mare caz de spionaj din istoria omenirii. Întâmplător devin în mod inconştient precursori ai fenomenului "Big Brother" unde stau cu ochii pe tine. Este o trimitere directă la intromisia abuzivă a statului în mediul afacerilor private ale cetăţenilor obişnuiţi, pentru a controla comportamentul lor social, un subiect de roman profund premonitoriu, scris în 1932 de britanicul Aldous Huxley: "Brave New World" sau "Happy new World" - "Fericita lume nouă".

13 comentarii:

Flamingo spunea...

Nu l-am vazut dar promit c-o voi face... :)

molie spunea...

Smecherie Facebook(nu am cont).
Inainte de a da "accept" sunt vreo 30 de pagini (termeni de utilizare). A citit cineva? Nu cred.

P.S.-Mark Zuckerberg: "Intimitatea a murit."

Flamingo spunea...

Mesaj de la Facebook:

Salut.
Ţi-ai dezactivat contul Facebook. Îl poţi reactiva oricând logându-te folosindu-ţi e-mail-ul şi parola. Vei putea folosi site-ul precum obişnuiai.
Îţi mulţumim,
Echipa Facebook

Pentru reactivare, urmează link-ul de mai jos:
http://www.facebook.com(...)

Deci astia chiar iti pastreaza datele, nu e la misto. Din fericire nu aveam decat o poza acolo si data nasterii. Mi-e groaza cand ma gandesc la unii amici de-ai mei care si-au postat pe facebook aproape si contul din banca.

DESTINUL spunea...

Eu cred ca Facebook nu te obliga sa pui toate aceste detalii. Daca tie iti place sa-ti etalezi datele ca sa impresionezi pe net asta nu e vina business-ului Facebook. Subscriu la ce a scris "molie" , si daca nu esti atent la ce dai accept, iar nu e vina celor de la Facebook. Dar mai e un aspect care trebuie evidentiat: omul invata si din greseli , si pe viitor esti mai atent la ce dai accept. Nu putem sa iesim din cercul vicios , ci doar putem fi selectivi si atenti la ce ni se ofera.

sorin andreica spunea...

Eu mi-am format un anturaj in care am selectat pe cât posibil oameni de calitate în special cei de la pnţcd,oameni seriosi în vârstă şi-mi face plăcere să mai schimbăm o vorbă două.
cu respect

Anonim spunea...

Cataline, Facebook, ca si alte companii de genul te pune sa fii de acord cu niste termeni si conditii pentru a te inregistra.Odata cu acceptarea termenilor si conditiilor fara sa citesti macar ce vor sa zica, este ca si cum ai semna un contract fara sa-l citesti, iar asta e nasol.Mai ales in cazul in care esti o persoana importanta si informatiile pot fi facute publice de catre compania respectiva, informatii in urma carora compania castiga bani buni, in urma faptului ca le-au fost oferite practic gratuit, in urma unui clic de "Agree"!
Eu n-am citit termenii si conditiile, nu fac asta niciodata, dar nu folosesc site-urile de genul decat pentru a-mi face publice diverse actiuni si chestii, pt ca trebuie sa recunosc, pentru publicitate este foarte bun(la fel ca twitter de altfel), sau sa mai pastrez legatura cu diversi prieteni!
Oricum, trebuie sa recunosc, la noi pe planeta asta e o moda, cum apare un site de socializare intre persoane, asta devine popular...intai un haifaiv, apoi toata lumea avea cont pe tagged sau netlog, iar acum, mai toti o dau cu Facebook-ul, site care valoreaza in urma estimarilor, aproximativ 15 miliarde de dolari, si care are ca actionari de la Microsoft pana la miliardari rusi(sau mai bine zis companii detinute de miliardari rusi)...
Fain blog ti-ai tras, am mai citit prin el cand am avut vreme, iti urez succes in continuare, si sper sa ne revedem la o bere candva sa mai vorbim!
Orlando

Flamingo spunea...

Asa e Orlando... ai dreptate. Interesant este ca eu mi-am facut acest cont (atentie), la rugamintea unui amic de-al meu ca sa aibe si el mai multi prieteni in lista. Stiu, suna aiurea... Ulterior ma "asasinau" pe mail multi useri din lista de mesenger sa le dau add la contul de FACEBOOK pana am zis "FRANA" si am sters contul. Bine ca, repet, nu aveam postata decat o singura poza cu mine (unde aveam ochelari pe ochi si inca parul lung si prins in coada) si data nasterii, deci nimic mai "personal" de atat cum ar fi adresa, bunuri, cont in banca sau alte minunatii.

Cel care considera spunea...

Parca am mai citit acest articol... Cumva este un copy paste de pe altundeva?
http://www.cafeneaua.com/nodes/show/22529/adevarul-despre-facebook/1

Flamingo spunea...

Da, de pe mail. L-am primit de la colega Elisa, cea care a luat tepea cu EuroGm, postata si la mine pe blog prin martie daca nu ma insel.

Sunt ferm convins ca poate l-au mai publicat si altii, dar neavand ce sursa sau dau si cum link la mail nu puteam pune :P am dat doar copy si paste.

In fine, la cat de des se practica in tara asta functia copy si paste si aici ma refer la nivel inalt, ce-am facut eu trece noebservat. :)

Tipi-Tip spunea...

Mie mi-a folosit mult si imi foloseste in continuare Facebook-ul. Am dat peste multi oameni de care nu mai stiam nimic, si am cunoscut alti oameni cu interese comune cu ale mele. Un terorist care se informeaza de pe facebook inseamna ca e foarte gay, si, intre noi fie vorba, daca e sa iti faca unu' rau, iti da in cap pe strada, in miezu' zilei la fel de simplu cum ti-ar da-o si noaptea in scara blocului. Asa ca nu mai puneti botu' la toate rahaturile astea si vedeti-va de preocuparile voastre :)

Donkeypapuas spunea...

Am păţit-o şi eu cu Facebook zilele trecute. Lămuririle se găsesc la mine pe blog.

Flamingo spunea...

Mda, nasoala faza...

Anonim spunea...

muie facebok!

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo