23 iunie 2010

Limba maghiara, limba oficiala in Mures, Harghita si Covasna



Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor din Secuime le solicita consiliilor locale din judetele Covasna, Harghita si Mures ca in luna septembrie sa adopte hotarari prin care sa se impuna cunoasterea si utilizarea limbii maghiare ca a doua limba oficiala in institutiile publice din subordine.

"Pana la sfarsitul lunii septembrie, vrem sa fie luate respectivele hotarari, iar in primarii si institutiile subordonate sa fie utilizata limba maghiara ca oficiala. Noi credem ca de la portar pana la secretara, de la primar pana la sefi de departamente, ar putea sa utilizeze limba maghiara si sa fie specificat in organigrama care sunt posturile unde sa fie obligatorie cunoasterea limbii maghiare, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Farkas Csaba, presedintele Comisiei Permanente a Adunarii Alesilor din Secuime, transmite corespondentul NewsIn.

Totodata, reprezentantii Comisiei spun ca in localitatile unde sunt majoritatea maghiari trebuie sa existe o persoana delegata care sa mentina contactul cu publicul care vorbeste limba romana.

In luna martie, alesii locali ai PCM si CNS din Secuime au votat, in cadrul celei de-a doua Adunari a Alesilor Locali, ca limba maghiara sa fie limba oficiala in asa zisul Tinut Secuiesc, avand un statut identic cu limba oficiala a statului. Astfel, potrivit hotararii votate la adunarea alesilor locali, orice cetatean cu domiciliul in "Tinutul Secuiesc" are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral, iar Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, impreuna cu specialistii autoritatilor publice, urmau sa stabileasca lista acelor functii publice care pot fi ocupate doar de catre persoane care cunosc ambele limbi.


Daca pana mai ieri imi permiteam sa iau peste picior vanzatoarele din Ardeal pe motiv ca ma intampinau cu "teshek" sau cum s-o scrie, de acum incolo o sa ma abtin cat pot de mult, altfel cine stie? Daca imi iau amenda conform Legii 61 / 1991, articolul 2, litera S? In fine... Ia sa vad pe unde am pus dictionarul roman - maghiar, ca peste o luna am drum prin zona si nu vreau sa ma fac de ras ca nu cunosc limba.


3 comentarii:

Anonim spunea...

mumu la unguri!

Aly spunea...

Cum pana mea sa faci maghiara limba oficiala in unele judete in romania . HUOOOOO!!!! HUOOOOO!!!! Astia sunt cei pe care am pus stampila de vot ...mai bine dadeam cu bolovani dupa ei ...firar mama lor a naibii de hoti si imputiti !!!! Cea mai de CACAT conducere din 89 incoace !!! HUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO !

sinner spunea...

iar incep mizeriile de genul asta.

se moare de foame, se maresc taxe se scad salarii.. nu mai austia ce fura.. sunt in coma.. iar temrinatii astilalti o baga cu limba..

cretini..

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo