22 ianuarie 2010

Mircea Baniciu sau "Secrete Bine Pastrate"


Mircea Baniciu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Nu cred ca exista cineva care sa nu stie cine este Baniciu.

Foarte putini stiu insa ca Baniciu, in afara de faptul ca si-a facut datoria cu succces ca vocal in formatia Phoenix, in afara de piesa Andrii Popa, nu a compus nimic cata vreme a fost membru al trupei. Cu toate acestea, dupa revolutie si-a incropit o trupa noua - Pasarea Colibri, cu care a dat sute de concerte in tara si peste hotare... care trupa (ati ghicit), s-a lansat cantand piesele arhi-cunoscutei si legendarei Phoenix plus ceva preluari pe langa.

La fel de putini stiu ca la intoarcerea in tara a lui Nicu Covaci & Company (1991), lui Mircea i-a fost batut obrazul pentru ca a cantat melodiile celebre (Mugur de Fluier, Canarul, Nunta, etc), fara acordul compozitorului, dar pentru ca Romania reprezenta la acea vreme o piata noua, melancolica si nostalgica, deci o piata tocmai buna de desfacere pentru vechile-noi piese Phoenix, totul s-a musamalizat, fiind trecut sub tacere, grupul reluindu-si activitatea pe plaiurile mioritice (ca doar nu cantau pe nasturi, ci pe bani frumosi).

A urmat o perioada in care Phoenix a cantat in vechea componenta, cu Baniciu vocal, apoi au urmat certuri din cauza banilor, trupa s-a destramat temporar, apoi a fost "frumoasa" colaborare cu Talisman, s.a.m.d. In toata aceasta perioada, Baniciu, ajutat puternic de mass-media, a continuat sa mentina "alive" formatia Pasarea Colibri, indiferent daca mai facea sau nu parte din componenta Phoenix, uitand practic de mustrarea lui Nicu Covaci.


Acum stau si ma intreb... 
Daca maine as prelua cateva piese celebre semnate Bono (U2) si m-as lansa cu ele, as infunda puscaria sau m-as alege doar cu o mica rusinica din partea irlandezului ?

P.S. In caz ca nu stiati... Ovidiu Lipan Tandarica a cantat cu Phoenix doar 1 an pana ca formatia sa fuga din Romania. Cu toate acestea, la intoarcerea in tara, i s-a atribuit pe nedrept statutul de "vechiul tobosar" al trupei Phoenix.

Va urma...

(caricaturi de Valentin Chibrit)

23 de comentarii:

Aly spunea...

Interesant ..........

Anonim spunea...

Mortii lor de hoti, numai in Romania se poate asa ceva !!!!!!!!!!!!!!

GIGI spunea...

Hm totusi Baniciu e Baniciu hai sa-l iertam. Ca manelistii se fura unii pe altii nu mai zice nimeni nik

Sinner spunea...

baniciu e baniciu.. honda e honda.. kka-m-as pe ele de clisee de oameni prosti

Flamingo spunea...

Nu stiu, eu tot cred ca ma voi lansa foarte curand pe o piesa U2. Uite-asa, de-al dracu' ! Daca Bono se rezuma in a-mi bate obrazul, m-am scos. Ajung vedeta fara mari sacrificii. Nu-i asa ?

Anonim spunea...

Nu stiu daca a crezi dar mai devreme am fost intrebat cine este Baniciu, asta ca sa vezi cat de mult ii doare-n cur pe romani de acest personaj. :D

The messenger spunea...

Felicitari pentru acest articol interesant, astept si continuarea, pentru ca mi se pare ca detii destule informatii despre Phoenix.

Dar totusi sa fim obiectivi. De fiecare data cand a inclus piese Phoenix pe albumurile lui, Baniciu a specificat clar pe coperta numele celor care au facut muzica si au scris versurile.

Daca va uitati doar la albumul In cautarea cuibului pierdut (la http://www.mirceabaniciu.ro/in-cautarea-cuibului-pierdut/) gasiti de 4 ori numele lui Covaci. Si, din cate stiu eu, mereu in concerte spune ca urmeaza cantece din repertoriul Phoenix.

Nu am nimic impotriva lui Covaci, pe care il ascult cu mare placere si pe care il consider un mare chitarist dar limitat ca solist vocal... insa atitudinea autoritara a lui Covaci a dus la indepartarea membrilor valorosi din trupa Phoenix.

Ce a mai ramas astazi din Phoenix? Covaci + multi alti tinerei care fac cu schimbul pe scena. Nu vezi aceeasi componenta la 2 concerte. Mare pacat ca nu mai putem vedea si astazi adevarata trupa Phoenix.

Indelible Bonobo spunea...

te-am votat cu + desi mi se pare ca esti cam nedrept. in fond, intelegerile lor sunt intre ei; numai ei stiu cat a contribuit sau nu baniciu, nu crezi?

demostene spunea...

felicitari pentru articol. ai redat perfect relatia baniciu-phoenix.

Mihai Vasilescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mihai Vasilescu spunea...

catalin... ai si nu ai dreptate..
a spus careva mai sus treaba cu mentionarea autorilor..
si din cate tin eu minte nu cred ca baniciu si-a atribuit piesele phoenix ca fiind ale lui..
daca ar fi sa judec dupa ca spusele tale atunci nici o trupa nu ar trebui sa mai includa in repertoriul vreunui concert piese de la alte trupe fara acordul trupelor respective. corect?

Anonim spunea...

tot zic ca e crap..

Flamingo spunea...

Mihai, problema este mult mai "adanca" decat cea postata de mine mai sus. Am spus destule si cine a fost la un moment dat in anturajul oarecum intim al lui Covaci, stie foarte bine la ce ma refer. O sa-ti pvestesc eu mai multe la o bere sau pe mesenger.

Cat despre preluarile din concerte ale unor trupe, e un pic altfel... Toti stiu ca pe scena se afla formatia X si nu Black Sabath sau Deep Purple sau cea dupa care un band face o preluare... Numai ca in cazul Pasarea Colibri treaba a stat intotdeauna un pic diferit. Pana si numele trupei nu a fost pus deloc intamplator.

molie spunea...

sah-mat!
asta,daca nu cumva pionul ajunge la schimb cu regina.

te-ai gandit ca poate sa servesca ca, prima pagina pentru ziarele de scandal?

Flamingo spunea...

Nu cred ca sunt primul care scrie despre relatia Baniciu - Covaci...

Anonim spunea...

In cazul in care nu stii legislatia in vigoare, ORICINE poate canta ORICE piesa, si atata vreme cat se platesc drepturile de autor, totul e ok.

Documenteaza-te si vezi ca asa este. Doar daca vrei sa inregistrezi o piesa, atunci ai intr-adevar nevoie de acordul autorului.

Totusi nu cred ca Nicu Covaci nu ar fi fost de acord, Pasarea Colibri i-a facut un imens serviciu! Daca ar fi fost probleme, s-ar fi rezolvat cu siguranta la tribunal.

Inca ceva - te-ai gandit oare ca dupa ce a plecat din Phoenix, Baniciu a scos vreo 4 albume solo, fiind compozitor 100%?

Un fan Baniciu, adevarat.

Flamingo spunea...

...dar care piese n-au avut si nu vor avea niciodata acelasi succes la public, precum celebrele compozitii semnate Nicu Covaci !

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Catalin, stiu si eu destule din "anturajul" lui Nicu Covaci si pot spune ca situatia e ceva mai nuantata decat cum o prezinti tu. E adevarat, Baniciu nu a compus nimic in afara de "Andrii Popa", dar e vocea trupei pe unele dintre cele mai bune albume. Si de aici porneste toata treaba: odata ce ai participat la inregistrarile anumitor piese, poti sa canti oricand acele piese, evident, mentionand autorii. Exemple se pot da cu nemiluita. Paul DiAnno canta in concert in proportie de 80% piese Maiden de pe primele doua albume, desi nu a participat la compozitie decat la foarte putine dintre ele. Ozzy canta Black Sabbath-uri in fiecare concert, la fel ca si Max Cavalera, care pe fiecare setlist Soulfly include si "Refuse/Resist" sau "Territory", din perioada lui in Sepultura. E drept, in cazul de fata, el e principalul compozitor. Ca sa dau un exemplu mai apropiat de noi, cu vreo doua exceptii, Rising Shadow canta live piese compuse de Alberto Bolocan, desi acesta nu mai e de ceva vreme in trupa. Dar unul dintre membrii care a inregistrat respectivele piese mai e, deci se poate. Sigur, creierul si inima Phoenix e Nicu Covaci, asta n-o poate contesta nimeni. Dar o anumita atitudine i-a alungat, cum zicea cineva mai sus, pe multi dintre colaboratorii sai. Pana si Kappl - cel mai bun instrumentist trecut vreodata prin Phoenix, dupa parerea mea - a plecat. Deci prezentarea ta se cere usor nuantata, cred.

Anonim spunea...

Catalin
ce spui tu ca piesele lui Baniciu nu au succes?

Aici depinde mult ce-ti place. Piesele de dragoste, baladele lui Baniciu, sunt de o sensibilitate (muzicala in special), la care Covaci nu ar putea sa viseze vreodata.

Stiluri diferite, de aceea nu poti compara mere cu pere... imi pare rau.

De altfel se mai zvoneste si faptul ca Covaci nu ar fi autorul 100% al celebrelor piese... Dar detaliii....

Anonim spunea...

Gresit!!! Pasarea Colibri a fost fondata in 1993, adica la doi ani dupa intoarcerea Phoenix in tara (din cate stiu primul concert de revenire e in '91). Piesele mugur de fluier, canarul vremuri si altele au fost cantate de Colibri cu acordul lui Covaci. Singurul repros facut de Covaci lui Baniciu a fost pentru melodia Hanul Ulciorului Nesecat (piesa a lui Baniciu care trebuia sa fie pe Mugur de Fluier, dar Covaci a renuntat la ea atunci), pe care Covaci ar fi vrut sa o puna pe Symphoenix, dar Baniciu o pusese deja pe unul din vinilurile sale. Ulterior piesa a aparut si in 1996 pe al doilea disc Colibri intitulat "Ciripituri". Baniciu a compus si alte piese pentru Phoenix dar nu au fost acceptate de Covaci. Andri Popa a fost pusa fiindca mai aveau nevoie de o piesa, si nu se astepta nimeni ca acea piesa sa aiba atata succes. Baniciu a mai compus Hanul Ulciorului Nesecat, Daca ai ghici, plus O parte din piesele de pe Cantafabule asa ca nu mai vorbiti din auzite.

Flamingo spunea...

Din auzite? Am spus eu asa ceva?

Ce-ai zice daca ai afla ca cele de mai sus mi-au fost spuse chiar de Nicu Covaci in prezilele unui spectacol la care am participat ca instrumentist acompaniindu-l pe MARELE Covaci?

Si inca ceva? De ce nu iti dai numele? Ti-e frice de ceva sau de cineva?

ionut06@windowslive.com spunea...

este omare fabulatie si aberatie ce spune covaci;
ii reproseza lui baniciu de ce canta melodiile din pheonix ;melodiile compuse de covaci nu aveau
nici-un farmec daca nu le canta baniciu in trupa.
ce melodii a mai compus covaci de cind baniciu a renuntat la pheonix? si care la ora actuala sa fie
remarcata si cantata de alt solist? INDIFERENT CE INCEARCA COVACInu-i reuseste. este foarte rautacios si egoist.ar fi buna o impacare si OK.

Catalin S. spunea...

Corect! Cel mai bine ar fi sa se impace...

Trimiteți un comentariu

Ca sa puteti posta, aveti nevoie de un cont Google (Blogger, Google Docs, Youtube, Picasa, Istoric Web, Gmail, etc).

 
Copyright 2009 FLAMINGO Advertising. Powered by Flamingo