
31 mai 2010
La cerere, sterg conturi de Youtube si datorii la banca!

30 mai 2010
Ovi şi Paula au clasat România pe locul trei la concursul Eurovision 2010

26 mai 2010
Spune-mi ce numar de telefon ai si o sa-ti spun daca mori sau nu!

22 mai 2010
Valentin Toma maseur din stafful Dinamo sare la bataie!

19 mai 2010
Despre mersul pe contrasens si despre potenţă

18 mai 2010
Grav accident de circulatie!

17 mai 2010
Fata (pila) lui tata

15 mai 2010
Placute de inmatriculare false ori la limita Codului Rutier (partea a II a)

Eu stiam asa...Daca vrei sa-ti inmatriculezi o masina sau motocicleta in Romania, mergi la Politia Rutiera cu ditamai dosarul, unde printre altele, trebuie sa arati si chitanta cum ca ai platit taxa pentru placute, care placute iti sunt eliberate tot de catre Politia Rutiera sau de catre un departament de pe langa... Acestea trebuie sa fie standard, deci toate la fel atat ca dimensiune, culori cat si ca fontul (caracterul) cu care sunt scrise.
Si totusi... de ce retarzii isi monteaza alte "numere" decat cele permise in Romania? Cumva posesorii epavelor se vor altceva decat ceea ce sunt? Cumva poseorii masinilor cu placute de inmatriculare "a la Germania sau Italia" au mari frustrari sau probleme existentiale?
11 mai 2010
Despre dreptul la replica... in general

4 mai 2010
Moldovenii baga beţe-n roate

De ce matritele au costat 225 lei?

1 mai 2010
Tuning la motor sau nu?

Acest mesaj are scopul de a informa asupra operatiunii de tuning al motorului si nu de a recomanda operarea unor modificari asupra masinii dumneavoastra.
Inca de la inceputurile istoriei automobilelor s-au incercat diverse modificari ale motoarelor. Chiar si modelul A a lui Henry Ford avea o tija pe coloana de directie cu ajutorul careia soferul putea controla aprinderea. Scopul era sa imbunatateasca performantele motorului prin ajustarea momentului admisiei si obtinerea celui mai bun amestec aer-combustibil.
Unitatea de Control Electronic Fiecare masina are un ECU (Electronic Control Unit) care gestioneaza, printre altele, managementul de functionare a motorului. Parametri cum ar fi presiunea in turbina, debitul de aer necesar arderii sau cantitatea de carburant injectata sunt controlati pentru ca motorul sa functioneze corect si sa furnizeze puterea specificata de producator. Firmele specializate in operatiunea de chiptuning pot modifica fin acesti parametri pentru ca motorul sa produca mai multa putere.
Fiabilitatea motorului O firma de tuning cu experienta va recomanda, in general, o crestere de putere moderata, care nu va depasi specificatiile date de producatorii componentelor importante ale masinii. Daca reviziile sunt efectuate conform indicatiilor producatorului si respectand intervalul de timp indicat de acesta, iar stilul de conducere este corect si normal, fiabilitatea masinii nu va fi afectata.
Consumul de combustibil La un stil de conducere similar cu cel anterior modificarii nu ar trebui sa se inregistreze diferente de consum. Pentru anumite motoare consumul poate chiar sa scada, in special la mersul extraurban, dar nu intr-un procent semnificativ.
Tipul motorului Indiferent daca sunt alimentate cu benzina sau cu motorina, motoarele echipate cu turbina sunt avantajate in mod clar, datorita faptului ca pot avea un castig de putere de circa 20 - 30% si o crestere considerabila pentru valoarea de cuplu. Pentru motoarele normal aspirate cresterea este de 6 - 10%.
Cifra octanica a combustibilului folosit In cazul motoarelor alimentate cu motorina, se poate folosi acelasi combustibil ca si inainte de modificare. In schimb, pentru motoarele alimentate cu benzina este obligatorie folosirea unei benzine cu cifra octanica superioara celei recomandate de producator. Cea mai frecventa este trecerea de la cifra octanica 95 la 98.
Chiptuning si remapare Operatiunea de chiptuning implica interventia directa asupra calculatorului masinii si necesita inlocuirea fizica a chip-urilor care contin informatia originala despre managementul motorului cu altele care contin informatia optimizata. In general, masinile mai vechi de anul 2000 necesita aceasta interventie. Pentru modelele mai noi, producatorii sistemelor electronice ale masinilor au implementat posibilitatea de a suprascrie informatia originala cu cea optimizata, prin intermediul mufei de diagnoza a masinii (OBD - On Board Diagnostic). Aceasta operatiune este mai rapida si mai usor de executat. Rezultatul final este identic atat pentru remapare cat si pentru chiptuning. In limbajul autohton, s-a implementat termenul de chiptuning pentru ambele operatiuni si, chiar daca rezultatul este acelasi, diferentele sunt evidente in modul de executare a operatiunii, iar riscurile la operatiunea de remapare sunt minime.
Durata operatiunii Daca este vorba despre remapare, operatiunea poate dura 1-2 ore. Daca se intervine fizic asupra calculatorului masinii (ECU), durata executiei poate ajunge la cateva ore. Reversibiltatea operatiunii Operatiunea de chiptuning sau remapare este complet reversibila, insa este recomandat ca aceasta sa fie facuta doar de firma care a facut initial modificarile.
Garantia In general, producatorii auto interzic aceste modificari atat timp cat masina este in garantie. Eventuala garantie acordata de firma care realizeaza operatiunea de tuning nu va putea fi aplicata in reteaua de unitati service autorizate ale producatorului auto.
Tuning individual O investitie in aparatura profesionista, pentru a face aceste modificari, poate ajunge la zeci de mii de euro. In plus, este extrem de importanta experienta firmei pentru care optati. Anumite firme din
Operatiunea de chiptuning/remapare asupra unei masini este o lucrare ce necesita un grad ridicat de profesionalism si cunostinte in domeniu, dar si o aparatura ce poate asigura un nivel inalt de siguranta in executare. De aceea, recomandarea este sa alegeti o firma cu experienta in domeniu. De multe ori, preturile mici ascund o pregatire de slaba calitate in domeniu si o aparatura carre poate afecta iremediabil sistemul de management al motorului masinii, iar costul acestuia este considerabil. Operatiunea de remapare nu trebuie privita ca o operatiune destinata exclusiv masinilor sport, aceasta ducand la obtinerea unui plus de putere in limitele motorului, fara riscuri, daca operatiunea este efectuata de firme specializate.